Eko kadar Opovo: Otvorena izložba, dominirale ekološki angažovane fotografije (video)

13/08/2021

OPOVO, 12. avgust 2021 – Po prvi put u Opovu je organizovana izložba na otvorenom. Duž pešačke staze u parku, od zgrade kulturnog centra do galerije, na montažnim panelima izložene su najuspešnije fotografije konkursa Eko kadar Opovo, koji je organizovala Opštinska narodna biblioteka Opovo i lokalna samouprava.

Izložbu su otvorili direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i član stručnog žirija umetnički fotograf i ekolog Mario Leone Bralić.

Na konkursu je učestvovalo 22 autora i kako je istakao Mario Leone Bralić većina se opredelila za ekološki angažovanu fotografiju, što je dobro u smislu jačanja ekološke svesti, ali je za naredni konkurs uputio preporuku da se fotografi više fokusiraju na priordne lepote Opova kojima bez svake sumnje obiluje.

„Opovo je predivno mesto. Mi jesmo kao žiri izabrali neki vapaj ekološki za prvu izložbu, međutim nadamo se da će iduće godine ako budemo u sličnom sastavu, verovatno birati neke lepe fotografije Opova. Opovo je lepa sredina tako da je šteta da se ljudi godinu dana ne bave lepotom Opova. Mi smo sada pravili „krik“ da ne bude poružnjavanje Opova, za prvu godinu samo kao neko upozorenje ali za ubuduće, jer ima toliko životinja i lpredivnih pejzaža da bi Opovo to trebalo da ističe“, poručio je Bralić.

Prva nagrada dodeljena je Nikoli Konstantinovu za fotografiju „Putnici od stakla“, drugu nagradu je dobila Aleksandra Sknepnek za rad pod nazivom „Lego družina pomaže malom pužu iz Opova“, a treća nagrada je dodeljena Petru Stojanoviću za fotografiju „Sad but True“. Pohvale za svoje radove dobili su Ilija Josić (Art), Petar Stojanović (Otvorite oči i Help me), Milan Venjac (Roda) i Luka Šulc (Evidentni napredak).

Dobitnici nagrada su istakli važnost skretanja pažnje i jačanja ekološke svesti što je bio njihov osnovni motiv učešća na ovom konkursu.

Nikola Konstantinov je rekao da je svojom fotografijom hteo da poruči našim sugrađanima da treba da povedemo više računa o ekologiji i da je deponija na kojoj je ta fotografija napravljena jedan od  najvećih ekoloških problema u našoj opštini. Aleksandra Sknepnek kaže da se rukovodila trenutnom inspiracijom kroz igru sa svojom decom i želela je temu da približi deci, dok je Petar Stojanović rekao da je želeo temu da predstavi na drugačiji način kombinujući prirodu i grafite.

Nakon dodele nagrada prisutnima se obratio i predsednik opštine Miloš Markov koji je takođe istakao važnost primenjivanja ekoloških mera.

„Hteli smo na jedan inovativan način razmišljamo o sredini u kojoj živimo. Bili smo spremni da osim prirodnih lepota koje imamo i koje treba da negujemo, sagledamo i jednu drugu perspektivu, a to je i ona ružnija strana. Nažalost ja moram da napomenem da mi kao lokalna samouprava svake godine odvajamo sredstva i saniramo jedne te iste deponije. Ako smo na ovaj način kroz fotografiju, zajedno svi doprineli da jedan kilogram smeća bude manje, opet smo nešto postigli. I da taj novac koji dajemo za čišćenje svaki put ponovo, uložimo u pošumljavanje, ekološke parkove, da unapredimo ovu prelepu prirodnu sredinu, koja je veliko bogatstvo za našu malu opštinu. Podržavam ideju Katarine i Maria, Opštinu Opovo treba gledati kroz sva četiri godišnja doba, tako ovaj konkurs treba duže da bude otvoren“, rekao je Markov.

Ovogodišnji konkurs je završen ali fotografisanje za naredni već može da počne.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije