Dragana Đurić predstavila knjigu: Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena (video)

09/07/2021

Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

OPOVO, 8. jul 2021 – U maloj sali kulturnog centra Opovo predstavljena je knjiga “Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena” čija je autorka naša sugrađanka dr Dragana Đurić. O sadržaju knjige, istraživanju i prikupljanju materijala, pored same autorke govorio je i profesor dr Ljubinko Radenković, dopisni član SANU i naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU.

U knjizi je posebna pažnja poklonjena pitanju vremena i sedmice, značaju dana u narodnom kalendaru, zatim u obrednom i magijskom ponašanju, dok su likovi personifikovanih dana istraživani kako u narodnim verovanjima, tako i u narodnoj književnosti.

dr Ljubinko Radenković i dr Dragana S. Đurić

Autorka Dragana Đurić ističe da je istraživanje i prikupljanje informacija nalazila i u našoj sredini, Opovu, Barandi i Sakulama.

„Knjiga Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena” je u stvari moja dopunjena i obrađena doktorska disertacija, koja je objavljena kao 145. knjiga u okviru posebnih izdanja Balkanološkog instituta SANU. Knjiga predstavlja jedan celovit uvid u narodne predstave o danima i kod Južnih i kod Istočnih Slovena, tako da je obrađen jedan veliki korpus. Građu čine etnografski izvori s početka 19. veka pa do naših dana, rukopisi etnografskih zbirki SANU, terenska građa, koja je između ostalog sakupljana i u našem kraju, Opovu, Barandi i Sakulama, ali i u Šumadiji, okolini Beograda, koje u stvari predstavlja savremeno stanje i pokazuje aktuelnost narodnih predstava, narodnih verovanja o danima u nedelji“ rekla je Dragana Đurić.

Nakon više književnih i poetskih susreta, ovo je prvo predstavljanje naučnog sadržaja u Opštinskoj narodnoj biblioteci i Kulturnom centru Opovo. A koliko je pažnje i interesovanja izazvalo, daje za pravo, da se i ubuduće slični događaji organizuju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

Književni susret sa Danijelom Jovanovićem OPOVO, 28. mart 2024 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu održan je književni susret i promocija književnog opusa pisca Danijela Jovanovića. Danijel Jovanović je diplomirani profesor španskog jezika i...

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

najnovije

najčitanije