ONB Opovo: Predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

08/07/2021

Predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

OPOVO, 8. jul 2021 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu, danas 8. jula sa početkom u 18:00 časova biće priređeno predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena dr Dragane Đurić. Govore prof. dr Ljubinko Radenković i autorka.

Monografija Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena dr Dragane Đurić, naučne saradnice Balkanološkog instituta SANU, objavljena je 2020. godine u okviru edicije Posebna izdanja Balkanološkog instituta SANU. Knjiga pruža celovit uvid u narodne predstave o danima u nedelji kod Južnih i Istočnih Slovena, pri čemu je posebna pažnja poklonjena pitanju vremena i sedmice, značaju dana u narodnom kalendaru, zatim u obrednom i magijskom ponašanju kod pomenutih grupa slovenskih naroda, dok su likovi personifikovanih dana istraživani kako u narodnim verovanjima, tako i u narodnoj književnosti.

Dr Dragana Đurić je naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU. Oblasti njenog naučnog interesovanja su narodna kultura, mitologija i demonologija slovenskih naroda. Autor je više naučnih radova i učestvovala je na naučnim konferencijama u Srbiji i inostranstvu.

Prof. dr Ljubinko Radenković je dopisni član SANU i naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU. Autor je više monografija („Urok ide uz polje“, „Narodne basme i bajanja“, „Narodna bajanja kod Južnih Slovena“, „Simbolika sveta u narodnoj magiji Južnih Slovena“) i preko 400 naučnih radova.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije