Pokrajinski sekretarijat za kulturu: ONB Opovo ugovori za tri projekta

09/06/2021

ONB Opovo ugovori za tri projekta

OPOVO, 9. jun 2021 – U Svečanoj sali Biblioteke Matice srpske, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je 7. juna ugovore korisnicima, koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2021. godini, u oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva, kao i za sufinansiranje nabavke knjiga, drugih publikacija i elektronskih knjiga, za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini,u ukupnom iznosu od 19 miliona dinara.

Pozdravljajući prisutne, resorni sekretar je istakla da nema ništa prirodnije nego dodeliti ugovore bibliotekarima i izdavačima u prostoru Matice srpske, naše najstarije ustanove kulture ─ institucije koja na najbolji mogući način neguje pisanu reč i bibliotekarstvo.

„S obzirom na to da je iza nas jedna teška godina, uzrokovana pandemijom virusa korona, ona je donela i neke dobre stvari, a to je povratak knjizi, lepoj pisanoj reči, kulturi čitanja i kulturi uopšte“, rekla je Miloševićeva i dodala da je zbog svega toga i budžet za biblioteke utrostručen ─ za izdavaštvo i književno stvaralaštvo za pet miliona dinara je veći, a ukupno danas se dodeljuje 65 ugovora za ove oblasti u visini od 15 miliona dinara.

Po njenim rečima ugovori se dele i za 39 gradskih i opštinskih biblioteka, u vrednosti od četiri miliona dinara.

Katarina Nikolić Ralić

„Trudićemo se da narednih godina ta sredstva budu još veća, pa samim tim i podrška Pokrajinske vlade, čije trajno opredeljenje i jeste da pored povećanja sredstava se zauzmemo i za otkup knjiga“, istakla je Miloševićeva.

Opštinska narodna biblioteka Opovo je od resornog sekretarijata dobila sredstva za tri projekta: Kulturno istorijsko nasleđe Opova – digitalna zbirka (150.000 dinara), Mjuzikl u našem kraju – popularizacija mjuzikla kroz koncertnu delatnost (100.000) i Nabavka knjiga (110.000).

Direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić ističe da kulturna ustanova redovno učestvuje na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i svake godine dobija  sredstva za sufinansiranje svojih projekata; pa tako Sekretarijat sufinansira koncert klasične muzike već četvrtu godinu za redom, nabavku knjiga, radionice i manifestacije, a ove godine i projekat digitalizacije.

Pročitajte još:



„Projekat „Kulturno-istorijsko nasleđe Opova: digitalna zbirka“ je od velikog značaja za našu ustanovu. Projekat se sastoji iz više faza, a ono što nas prvo očekuje je nabavka adekvatne opreme za digitalizaciju, a potom i sam proces digitalizacije nakon čega će naša opština imati kultuno istorijsku zbirku, dostupnu svima, na koju može da bude ponosna“, izjavila je Nikolić Ralić.

Na svečanoj dodeli ugovora, sekretarka za kulturu Dragana Milošević izjavila je da će Sekratrijat uskoro krenuti u obilazak kulturnih ustanova i da će jedna od destinacija biti i Opština Opovo.

„To nas izuzetno raduje jer ove godine obeležavamo dva jubileja i drago nam je što su svi naši projekti podržani“, rekla je Nikolić Ralić.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije