Mere Vlade: Od sutra popuštanje epidemioloških mera

31/05/2021

Od sutra popuštanje epidemioloških mera

Beograd, 31. maj 2021.

Ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je danas doneta odluka o dodatnom popuštanju epidemioloških mera.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba objasnila da će u skladu sa tim ugostiteljski objekti moći da rade svaki dan do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ta mera stupa na snagu od sutra.

Ona je navela da poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata, te da do tog vremena mogu da rade i njihove blagajne.

Takođe, kako je dodala, trafike i kiosci moći će da rade 00–24 sata, dok će poslovni i naučni kongresi u zatvorenom prostoru moći da okupe maksimalno 200 osoba, uz napomenu da je raniji maksimum bio 100 osoba.

Kisić Tepavčević je naglasila da se ukida besplatan PCR za naše građane koji putuju u Nemačku, i istovremeno podsetila na to da će svi koji se prijave na portal eUprave do večeras u ponoć i vakcinišu se u narednih sedam dana, ostvariti pravo na 3.000 dinara.

Ministarka je saopštila da nisu donete odluke o proslavama matura, ali da bi se proslave tog tipa mogle očekivati ukoliko se održavaju u školama i u kontrolisanim uslovima.

Ona je ukazala na to da se krajem jeseni i početkom zime očekuju respiratorne infekcije, uključujući i eventualni rast inficiranih koronavirusom.

Građani Srbije taj period dočekuju sa višim stepenom kolektivnog imuniteta nego prethodne godine, ali je potrebno vakcinisati se u što većem broju kako bi stepen kolektivnog imuniteta bio još veći, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je najavila da će narednih nedelja u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo vakcinom kompanije “Fajzer”, podsetivši na to da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina ovim cepivom.

Kisić Tepavčević je objasnila da se, kada se rade istraživanja vakcina, ona prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je navedeno da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su vakcine zabranjene za tu populaciju.

Prema njenim rečima, kada se cepivo pokazalo efikasnim i bezbednim u populaciji punoletnih zdravih građana, onda su počela da se rade i ispitivanja na mlađima – prvo su odabrani stariji od 16 godina, a sada su krenula i istraživanja na uzrastu od 12 do 15 godina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih OPOVO, 18. jul 2022 - Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus. U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj...

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih Pančevo, 13. Jul 2022Prema novim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu u utorak 92 osobe su bile pozitivne na koronavirus. U Pančevu su 43 osobe pozitivne, u Vršcu 19, Kovinu 8, Plandištu 8, Opovu...

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan Opovo, 6. April 2022U poslednja 24 sata u Južnom Banatu je registrovano 55 slučajeva koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U Pančevu su od poslednjeg preseka registrovana 22 obolela, dok ostale...

najnovije

najčitanije