Pomoć države: Danas isplata 30 evra korisnicima socijalne pomoći

07/05/2021

Danas isplata 30 evra korisnicima socijalne pomoći

BEOGRAD, 7. maja (Tanjug) – Uplata prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 143.313 korisnika novčane socijalne pomoći i za 9.500 lica lišenih slobode počela je jutros, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

“Svesni smo da je pomoć najpotrebnija našim najstarijim građanima i korisnicima novčane socijalne pomoći. Oni se nisu prijavljivali za ovu pomoć države, već im novac direktno leže na račune”, rekao je Mali.

Tako su penzioneri juče dobili prvih 30 evra, a danas će novac biti na računima i svim korisnicima socijalne pomoći i licima lišenim slobode, dodao je on.

“Nakon što smo prošle godine pomogli građanima sa jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 100 evra, nastavili smo sa tom podrškom i ove godine, s obzirom na to da smo svesni da je pandemija na sve na neki način uticala i da je ljudima potrebna podrška. Građani sada konačno mogu da vide koliko je naša država jaka, stabilna, jer je u krizi pokazala da ima kapacitet da brine i o privredi i o građanima”, naveo je ministar.

Mali je podsetio da oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji u septembru mogu očekivati uplatu od 50 evra, a drugih 30 evra u novembru.

Uplata u iznosu od 60 evra za ostale građane, dodaje, počinje 12. maja, a očekuje se da će svima novac na računima biti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Više puta sam pominjao da je za nas potrošnja veoma važna. Sve što dajemo našim građanima se u velikom delu vraća u budžet, ljudi troše, kupuju proizvode. Nakon prošlogodišnje podrške u iznosu od 100 evra rezultat je bio vidljiv, jer smo u doba najveće ekonomske krize ikada, imali veoma mali pad privredne aktivnosti. U Srbiji nisu zatvarane fabrike i nisu zatvarana radna mesta, kao u nekim značajno razvijenijim ekonomijama od naše”, objasnio je ministar.

U drugoj polovini maja uplatu od 100 evra mogu očekivati Srbi na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, a nezaposlenima u južnoj pokrajini će biti uplaćeno po 200 evra.

Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.

Pored ove vrste pomoći, ministar Mali napominje da je izuzetno važno vakcinisati se, i podseća da će svi oni koji budu do 31. maja dobili makar jednu dozu bilo koje vakcine od četiri dostupne u Srbiji, dobiti još po 3.000 dinara.

Prijava će trajati od 1. do 15. juna, a pravo na prijavu će imati građani stariji od 16 godina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

I sutra sunčano, najviša temperatura do 31 stepen

I sutra sunčano, najviša temperatura do 31 stepen

SRBIJA, 7. april 2024 Sutra će biti pretežno sunčano i toplo vreme, objavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Očekuje se da će duvati slab vetar, u košavskom području umeren i jak, jugoistočni. Najniža temperatura biće od 4 °C na jugu Srbije, do 15 °C . U...

najnovije

najčitanije