Poreska uprava: Rokovi za izmirenje poreskih obaveza firmama u aprilu

03/04/2021

Rokovi za izmirenje poreskih obaveza firmama u aprilu

Poreska uprava je objavila kalendar sa preciznim podacima šta bi firme i do kog roka trebalo da izmire od svojih poreskih obaveza u toku aprila.

Prvi rok ističe 5. aprila do kada bi trebalo da se dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prošlom mesecu, kao i izveštaji o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati novac.

Rok za podnošenje poreske prijave i za plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prošli mesec je 12. april, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost za prethodni mesec za poreske dužnike iz člana 10. Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Za izmirenje nekoliko obaveza poslednji dan je 15. april. Prva je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, druga podnošenje poreske prijave i poreskog bilansa za preduzetnike, preduzetnike poljoprivrednike i preduzetnike drugo lice za utvrđivanje poreza za prošlu godinu.

Sledeće obaveze kojima rok ističe 15. aprila su plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, zatim za domaće državljane zaposlene u inostranstvu kao i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

Do ovog datuma se podnose poreske prijave i plaća PDV za prethodni mesec, kao i za prvi kvartal ove godine.

Isti je rok i za plaćanje razlike poreza na prihod od samostalne delatnosti utvrđene po konačnom obračunu za 2020. godinu, po podnetoj poreskoj prijavi kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Takođe i za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec te podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Do 15. aprila se plaćaju i akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, dok se obracunata akciza za period od 1. do 15. u mesecu, plaća 29. aprila.
Izvor: Poreska uprava; Biznis

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije