Projekti verskih zajednica: Predsednik opštine uručio ugovore predstavnicima crkvenih opština i župa (video)

02/04/2021

Predsednik opštine uručio ugovore predstavnicima crkvenih opština i župa

OPOVO, 2. april 2021 – Predsednik opštine Miloš Markov danas je predstavnicima pravoslavnih crkvenih opština u Sakulama, Barandi, Opovu i Sefkerinu i katoličkoj župi u Opovu, uručio ugovore na osnovu konkursa o finansiranju projekata verskih zajednica. Konkurs je raspisan u januaru, a svim apliciranim projektima odobrena su sredstva u visini od 300.000 dinara.

„Projekti verskih zajednica su uglavnom usmereni na unapređenju infrastrukture i ovo je još jedan novi vid konkursnog finansiranja tako da pored udruženja građana i sportskih organizacija, lokalna samouprava je uvela nov modalitet, a to je finansiranje verskih zajednica putem konkursa što smatramo da je najtransparentnije i u skladu sa novim sistemima prakse samih lokalnih samouprava“, izjavio je Markov.

Katolička župa u Opovu sredstva će iskoristiti za obnovu župnog stana kako bi sveštenik mogao češće dolaziti, a ne kao do sada samo dva puta mesečno, smatra opovački župnik Jožef Bogdan.

„Želimo obnoviti župni stan jer u Opovu već 20 godina ne stanuje sveštenik, koji putuje ili iz Zrenjanina ili iz Pančeva. Iskoristio bih priliku da čestitam svima koji slave Uskrs, odnosno danas Veliki petak, u nedelju Uskrs, blagoslovljene blagdane, jer naša vera, i pravoslavna i katolička, kaže da nije zadnja postaja Veliki petak, nego je zadnja postaja uskrsnuće Isusa Krista, što zapravo svake nedelje slavimo“, poručio je opovački župnik, papinski kapelan Jožef Bogdan.

Ispred pravoslavnih crkvenih opština protonamesnik i opovački paroh Saša Čatlajić izrazio je zadovoljstvo dobijenim sredstvima kojima će se finanisrati realizacija infrastrukturnih projekata.

„Svaka donacija našoj crkvi mnogo znači, konkretno u Opovu planirali smo da obnovimo ogradu porte crkve koja je u dosta lošem stanju. Crkvena opština u Sefkerinu sredstva je namenila za obnovu fasade parohijskog doma, Crkvena opština Baranda planira jedan veći poduhvat, a to je obnova krova na hramu, koji je dosta propao i potrebno je zameniti crep, dok Crkvena opština Sakule planira obnovu fasade na parohijskom domu, konkretno izolaciju“, rekao je Čatlajić.

Nakon potpisivanja ugovora i transfera sredstava očekuje se početak radova i realizacija ovih projekata.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije