XIII sednica Skupštine opštine Opovo: USVOJEN OPŠTINSKI BUDŽET I UMANJENA LOKALNA PORESKA STOPA

12/12/2013

USVOJEN OPŠTINSKI BUDŽET I UMANJENA LOKALNA PORESKA STOPA
27334 - Copy Opovo, 12. decembar 2013
Apsolutnom većinom od 18 glasova odbornici opovačkog parlamenta usvojili su opštinski budžet za 2014. godinu. Budžet je projektovan na 208.057.569 dinara i za 7% je umanjen u odnosu na prethodni. Usvajanju je prethodila oštra rasprava u kojoj je nekoliko odbornika iskazalo neslaganje sa predloženim budžetom iznoseći više zamerki predlagaču. Na današnjoj sednici prisustvovalo je 23 odbornika, sama sednica je trajala oko 2 časa, a sve tačke dnevnog reda su usvojene.Kompletan Predlog budžeta za 2014 možete videti OVDE.

27336 - CopyIzvestioc Predloga budžeta je bio rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev. Nakon njegovog izlaganja odbornik Dragan Stanivuk (samostalni odbornik) je izneo zamerku u vezi dela sa kapitalnim investicijama, koji po njemu nije u skladu sa interesima mesta iz kojeg dolazi, tj Sefkerina. Stanivuk je rekao da je 90% kapitalnih investicija planirano za Opovo i pozvao sve odbornike iz Sefkerina bez obzira na političku pripadnost da ne glasaju za predlog budžeta. I odbornik Sava Vasić (DSS) se složio da je Opovo favorizovano u delu kapitalnih investicija ali je glavnu zamerku video u tome što odbornicima nije prvo ponuđen „prednacrt“ predloga kako bi svojim sugestijama mogli neposredno da utiču na konstrukciju predloga. Vasić takođe primećuje da samo 1/3 budžeta preostaje za razvoj opštine i postavlja pitanje formiranja agrarnog fonda i fonda za podsticaj preduzetništva. Ljiljana Grujić (LPK) je konstatovala da je predlog budžeta paušalan.

27338 - CopyOdgovarajući na zamerke i kritike Mančev je planirane kapitalne investicije nazvao opravdanim jer za njih od ranije postoji urađena projektna dokumentacija i da su samo takvi projekti mogli biti usaglašeni sa kapitalnim planovima AP Vojvodina, koja će ove investicije sufinansirati. Što se tiče Sefkerina, Mančev je podsetio Stanivuka da je ovo mesto u poslednjih nekoliko godina imalo više kapitalnih investicija kao što su most, put do zrenjaninske magistrale i vodovod. Što se tiče prednacrta, Mančev podseća Vasića da tako nešto u proceduri ne postoji ali da je odbornik Vasić mogao da podnese amandman ili više amandmana i da se to u zakonskoj proceduri uvrsti u predlog budžeta.

– Činjenica je da 2/3 budžeta ide za pokrivanje budžetskih korisnika ali mi smo dužni da obezbedimo uslove za rad Domu zdravlja, predškolskim i školskim ustanovama, Opštinskoj narodnoj biblioteci, Centru za socijalni rad, itd. Međutim, značajna sredstva su i u ovom budžetu opredeljena za poljoprivredu u vidu uređenja atarskih puteva i komasacije u Barandi pod kojom se podrazumeva i putna i kanalizaciona mreža, rekao je Slavko Mančev.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Ginculj, predlog budžeta je nazvao dobrim i razvojnim, a kao odbornik iz Sefkerina Stanivuku je poručio da su sami krivi jer Sefkerin trenutno nema dobre projekte i gotovu projektnu dokumentaciju. Sličnog mišljenja je i odbornik Dejan Kravar (GGMS-DS-SDPS), koji je pohvalio predlog budžeta ističući da je možda mogao i biti bolji ali je sasvim zadovoljavajući. Kravar je istakao da je u sva tri svoja odbornička mandata uvek zastupao stav decentralizacije i ravnomernih investicionih podela u opštini ali je činjenica da je Sefkerin poslednjih godina dosta dobio. Predsednik skupštine Dragan Ugrinov  (SNS) je ukratko elaborirao ceo predlog budžeta  iznevši da je novi budžet transparentniji i da se stavke mogu lakše pratiti i što je još važnije kontrolisati. Ugrinov ističe suficit koji je predviđen za smanjenje zaduženja ranijih kredita kao i stavku „projekti za mlade“.

Tokom pretresa ove tačke dnevnog reda usledila je i rasprava oko procedure predlaganja amandmana. Gotovo neverovatno zvuči ali veći deo odbornika ne zna kada, kako i zašto se predlažu amandmani tako da je sekretarka skupštine Rada Maksimović izašla za govornicu i održala skraćeni kurs. Istim povodom predsednik skupštine Dragan Ugrinov je obavestio odbornike da se za sve nejasnoće mogu svakog dana obratiti kancelariji Skupštine opštine Opovo.

Izvestilac naredne dve tačke dnevnog reda – Razmatranje predloga i usvajanje Odluke o utvrđivanju elemenata poreza na imovinu za teritoriju opštine Opovo i izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji opštine Opovo, bila je stručni saradnik Lokalnew poreske administracije Marina Todorović. I upravo je jednim amandmanom Opštinskog veća u predlogu Odluke o utvrđivanju elemenata poreza na imovinu za teritoriju opštine Opovo u članu 2. Stav 1. Tačka 2. procenat 0,30% zamenjen sa procentom 0,10%. Slikovito to znači da bi stopom od 0,30% iznos poreza na godišnjem nivou po hektaru bio 2.700 dinara, dok će stopom od 0,10%, što je bio predlog predsednika opštine, iznos poreza na godišnjem nivou po hektaru biti 900 dinara.

 

27341 - CopyUsvojena je Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora Javnog preduzeća „Mladost“ Opovo, zajednosa tekstom oglasa o javnom konkursu. Inače ovo je ponovljeni postupak jer je prvi pokušaj propao pošto kandidati nisu ispunjavali uslove konkursa. Usvojena je i Odluka o određivanju osposobljenih pravnih lica od značaja za zaštitu i spasavanje za teritoriju opštine Opovo. Ova odluka se sprovodi u cilju ostvarivanja prava i dužnosti u pitanjima zaštite i spasavanja, tako da opština Opovo ima obavezu da organizuje i planski uvezuje raspoložive ljudske i materijalne kapacitete subjekata sistema zaštite i spasavanja na svojoj teritoriji radi zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine u vanrednim situacijama.

 

U vezi razmatranja predloga Memoranduma o razumevanju za projekat „Nova regionalna deponija u Pančevu“ između ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, IMG – International Managment Group, Grada Pančeva i Opštine Opovo i usvajanja zaključka o prihvatanju teksta Memoranduma izvestilac je bila inspektorka zaštite životne sredine Marina Mitrović. Ukratko to znači da će se sav otpad iz naše opštine distribuirati na regionalnu deponiju kod Pančeva, dok će privremena deponija kod Sakula biti uklonjena.

 

U odborničkim pitanjima Jovan Toma (GGMS-DS-SDPS) obaveštava lokalnu samoupravu da je više saobraćajnih znakova u Sefkerinu palo i da ih treba ispraviti. Miloš Markov (SNS) je tražio od opštine pismeni izveštaj u vezi opravdanosti ulaganja u projekat opštinskog autobusa. Markov taksativno traži nabavnu vrednost, upotrebnu vrednost, troškove održavanjea i spisak korisnika i istovremeno postavlja pitanje zašto se ovaj autobus nije koristio na međumesnoj liniji.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije