Svetski dan vode: Vrednost vode je tema 2021. godine

22/03/2021

Vrednost vode je tema 2021. godine

OPOVO, 22. mart 2021 – Svetski dan voda obeležava se svakog marta 22 godine, a usvojen je rezolucijom UN u decembru 1992. Već od 1993 godine., Ovaj dan je počeo da se obeležava i, vremenom, značaj ovog dana je sve veći. Cilj obeležavanja ovog dana je da vas podsetimo na važnost vode i sve veći nedostatak pijaće vode u mnogim delovima sveta. Bez vode nema života, voda predstavlja živo stanje na planeti Zemlji. Prvi oblici života nastali su u vodi. Voda pokriva površinu Zemlje 2/3, i uzima zapreminu od oko 1,6 milijardi km kubika. Kopnene vode čine samo 0,5 % vodenih prostora na Zemlji i raspoređene su kao površinska i podzemna voda.

Tema Svetskog dana voda 2021. je: VREDNOST VODE. Vrednost vode je mnogo veća od njene cene izražene u novcu, koristimo je u našim domaćinstvima, pijemo i spremamo hranu, ima kulturu, zdravlje, energiju, ekonomsku vrednost, voda je stanište ogromnog broja živog sveta. Bez sveobuhvatnog razumevanja prave, višemenzionalne vrednosti vode, nećemo moći da zaštitimo ovaj kritički resurs za sve.

Srbija i AP Vojvodina su bogate vodom, ovde hvataju velike evropske reke: Dunav, Sava, Tisa, Morava, Tamiš… U Vojvodini postoje značajne bar-močvarne rezerve prirode prepoznate i zaštićene po Međunarodnoj Ramsarskoj konvenciji. U Vojvodini se nalazi osam od 11 ovih srpskih rezervi, a to su: SERP ′′ Ludaško jezero “, SERP ′′ Carska bara “, SERP ′′ Privezak bara “, SERP ′′ Gornje Podunavlje “, SERP ′′ Koviljsko Petrovaradina dupe “, SRP “, Zasavica “, SRP “, Slano Kopovo ′′ i “. Labudov prozor “. Ove rezerve su od neprocenjivog značaja kao staništa retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, ali i kao rezervoari vode i retenzija vode kao poplavni talasi …

Nažalost, vodostaji u Srbiji su veoma ugroženi, manje od 16 odsto kanalizacionih voda se godišnje očisti prema novijim istraživanjima u Srbiji. Zabeleženo je da od 168 gradova i opština samo četrdeset ima pogon za prečišćavanje vode, od kojih je većina zastarela ili van funkcije (Nacionalni savez za lokalni ekonomski razvoj – NALED).

Područje kvaliteta vode se često naziva jednim od najzahtevnijih u procesu pristupanja EU, posebno s obzirom na potrebne resurse i kapacitete. Nadamo se da će Srbija ispuniti zadatke iz 27. poglavlja u vezi zaštite životne sredine, ne samo za pristup Evropskoj uniji, već i za bolji kvalitet vode u Srbiji i zdravlje celog stanovništva.

O.Fojkar – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije