Badnjak sa svetogorskog hrasta: RANKOVI HRASTOVI ZA BUDUĆE GENERACIJE

06/01/2021

RANKOVI HRASTOVI ZA BUDUĆE GENERACIJE

Opovo, 06. januar 2021;

Rano ujutru na Badnji dan pravoslavni Srbi odlaze u šumu i seku badnjak. Tako počinju živopisni običaji sačuvani u našoj viševekovnoj tradiciji u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću.

Badnji dan nazvan je po badnjaku – sečenoj grani hrasta, svetog drveta starih Slovena.

Ranko će danas iseći donje donje grane hrasta koji je posadio iz semena sa Svete Gore i podeliti badnjak. On je šumarski inženjer koji  ima ideju, cilj, da posadi  što više drveća. On to radi svakog dana, godinama.

Ovih dana, posle sprovedenog čišćenja divljih deponija u Opovu i Barandi od strane nadležnih službi opštine Opovo, Ranko je na 30 ari deponije i 37 ari deponije II u Barandi, kao i na 25 ari deponije u Opovu kod Romskog naselja, posejao seme hrasta lužnjaka, javora i klena. Posejao, znači na ovoj velikoj površini sa iskustvom  i znanjem sam ubacio oko 800 semenki pažljivo odabranih autohtonih vrsta drveća.

Njegovo drveće raste. Prvi drvored je u parku, kod fudbalskog terena, duž ulice Stanka Tomića. A prvo drvo  je pomenti hrast zasađen pre šest godina iz semena sa Svete Gore na kojoj je Ranko boravio četrnaest puta.

Danas je dan praštanja ali i dan svih ljudskih vrlina. Ranko ih ima puno i može da inspiriše svakog od nas Skromnost, poštenje, istrajnost, ljubav prema prema šumi,prirodi , ljudima, čistu dušu, posvećenost višim ciljevima. Nesumnjivo, ovo što on radi trajaće stotinama godina na dobrobit svih, a trajaće i Ranko kroz svako posađeno drvo. (M.Mitrović)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije