ONB Opovo: IZLOŽBA NOVOGODIŠNJIH RAZGLEDNICA U BIBLIOTECI

13/12/2020

IZLOŽBA NOVOGODIŠNJIH RAZGLEDNICA U BIBLIOTECI

Opovo, 13. decembar 2020;

Možda ovaj prilog treba započeti kao bajku. Nekada davno kada nije bilo interneta i mobilnih telefona, kada su i fiksni telefoni bili retkost, ljudi su korenspodirali pismima, telegramima, razglednicama i novogodišnjim čestitkama. Mlađim čitaocima ovo se sigurno čini kao bajka, ali nije u pitanju baš tako daleka prošlost.

Posebno su bile zanimljive novogodišnje razglednice – čestitke. Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, čestitke su se kupovale na „veliko“ i slale rodbini, prijateljima i poslovnim partnerima uz najlepše želje u novoj godini. Likovni sadržaj čestitki je uglavnom bio vezan za zimske motive, decu i Deda Mraza (Božić Batu), ali je bilo i drugih sadržaja.

Opštinska narodna biblioteka Opovo poseduje lepu zbirku novogodišnjih čestitki koje su joj decenijama slali čitaoci, poslovni partneri i prijatelji. Povodom božićnih i novogodišnjih praznika deo ove zbirke je izložen u prostorijama opovačke biblioteke.

 Autor prve novogodišnje čestitke u komercijalnom smislu je bogati engleski industrijalac Ser Henri Kol. On je 1843. angažovao umetnika Džona Kalkota Horslija da dizajnira prazničnu čestitku za njegove prijatelje. Zvanično je kraljica Viktorija 1840-tih pokrenula trend koji je ubrzo prerastao u tradiciju.

Materijali su postajali bolji i vremenom su se pojavile čestitke u litografskoj tehnici, potom štampane i ostalo je istorija. Iako u opadanju zbog razvoja elektronske pošte, ovaj lep običaj ipak je opstao do danas. 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije