Ekoturizam – potencijali i mogućnosti (16): VELIKA ŠANSA ILI SAMO SLOVO NA PAPIRU

10/12/2013

VELIKA ŠANSA ILI SAMO SLOVO NA PAPIRU
2644Opovo, 09. decembar 2013
PROJEKAT „EKO TURIZAM – POTENCIJALI I MOGUĆNOSTI“ FINANSIRAN JE OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA.
Proteklih nekoliko meseci u okviru projekta i istoimene rubrike „Ekoturizam – potencijali i mogućnosti“ pokušali smo da vam na opširan ali koncizan način predstavimo ekoturističke potencijale i mogućnosti na teritoriji Opštine Opovo. Razlog za pokretanje ove rubrike je proglašenje zvanične zaštite Potamišja, odnosno dobijanje statusa zaštićenog prirodnog dobra.

 

33817Status zaštićenog prirodnog područja je osnova za razvoj lokalnog ekoturizma, jer bez zaštite prirode nema ni racionalnog korišćenja njenih resursa. Dobijanjem zaštićenog statusa u našoj sredini se konačno mogu pokrenuti ozbiljni projekti iz oblasti ekoturizma. Kroz naše reportaže mogli ste saznati šta je konkretno ekoturizam, potrebnu infrastrukturu za njegovo sprovođenje, ko su korisnici u ekoturizmu i na koji način lokalno stanovništvo može imati koristi od ekoturizma. Naravno, akcenat je uvek bio na racionalnom i odgovornom korišćenju prirodnih resursa.

 

25912U nekoliko nastavka smo vam predstavili prirodno blago koje poseduje naša sredina sa posebnim akcentom na postojeću ornitofaunu koja je po svom bogatstvu jedna od najznačajnijih u Srbiji. Takođe, teme naših reportaža su zasebno bila najznačajnija prirodna staništa u atarima sva četiri opštinska naselja. Poseban osvrt smo imali na prožimanje sa srodnim turističkim oblastima kao što su aktivni odmor, etno i agroturizam, zatim, organizaciji, udruživanju i zajedničkim nastupima kroz asocijacije, marketingu i edukaciji lokalnog stanovništva kao veoma bitnom segmentu u razvoju ekoturizma.

 

09965Činjenica je da će biti potrebno još dosta ulaganja, novih ideja i projekata, i to bi trebao biti zajednički zadatak lokalne samouprave, nevladinog sektora i svih drugih privrednih subjekata i investitora. Kao što smo na početku serijala rekli, ekoturizam neće rešiti ekonomske probleme naše opštine ali može postati ozbiljna privredna grana koja može doneti solidne benefite dobrom delu lokalne populacije. Da li će se to u budućnosti i ostvariti, zavisi pre svega od nas samih i naše volje i želje da nešto pozitivno promenimo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije