Šah – Druga liga Srbije (grupa Vojvodina): OPOVAČKI ŠAHISTI PONOVO DO ODLIČJA

31/10/2020

u SPORT

OPOVAČKI ŠAHISTI PONOVO DO ODLIČJA

Opovo, 31. oktobar 2020;

Još jedan uspeh za istoriju opovačkog sporta – opovački šahisti osvojili su pehar i bronzanu medalju na nedovno završenoj Drugoj ligi Srbije grupa Vojvodina održanoj u Bačkoj Palanci od 16. do 23. oktobra.

Evo kako je sve vidjeno iz ugla predsednika kluba i kapitena ekipe Gorana Vlajkovića:

Planovi su jedno, želje drugo, život donosi nešto sasvim treće, a ljudske mogućnosti u sportu prosto nemaju granice. Kakve rezultate sportista može dostići kada se iskreno bori i kako želja i htenje mogu pravazići i sopstvene mogućnosti pokazali su opovački šahisti !

Krenimo redom: ova „prokleta boleština“ poremetila je sve planove organizatorima drevne igre pa je tako ideja da „ove godine ne treba organizovati šahovska zbivanja i lige“ evoluirala do tvrdnje da šahovski radnici moraju organizovati sva redovna takmičenja te da se ne dozvoli Covidu – 19 da osvoji ni pola boda! Počelo se tako što se od Vlade RS zatražilo mišljenje da li da se lige organizuju, a Vlada je pitanje preusmerila istitutu za javno zdravlje „Batut“ od koga je dobijen pozitivan odgovor i precizno date mere prevencije koje se moraju poštovati po svaku cenu tokom odigravanja šahovskih turnira.

ŠK „Bata Ćosić“ pripreme za nastup na Drugoj ligi Srbije ove godine otpočeo je sa značajnim kašnjenjem, prosto nepoznanica je bila da li će se i pod kakvim uslovima odigrati liga. Naime, postojala je mogućnost da Prva liga Srbije ne bude odigrana, onda bi igranje na Drugoj ligi Srbije bilo potpuno neformalno, jer niti bi bilo ispadanja niti bi pobednik mogao ući u Prvu ligu, od čega direkno zavisi osnovni sastav ekipe. Jedna nesreća nikada ne ide sama, nevolje su se prosto ređale jedna za drugom. Finansijske poteškoće su postale nepodnošljive, sponzor nam otkazuje saradnju zbog pandemije te iako su  nam sva sredstva predvidjena budžetom bila uplaćena i imali smo ih na računu, to je pokrivalo jedva polovinu troškova. Morali smo raditi vrlo brzo, sredstva su sakupljena ali tada počinju novi problemi. Najbolji igrač iz prethodne sezone, Dušan Milojević, samo desetak dana pre turnira otkazuje učeće zbog vrlo neugodne bolesti (u momentu kada pišem ovaj tekst Dušan je nakon hirurške intervencije sasvim dobro i vraća se redovnim obavezama), a odmah potom, ostajemo i bez prve table, makedonski reprezentativac Nikola Nikolovski obaveštava nas da nije u mogućnosti da nastupi jer je na testu Covid – 19 bio pozitivan. Kako sada igrati? Sa 6 igrača bez ijedne izmene i boriti se za opstanak? Ne, s obzirom da je Šahovski savez zbog pandemije dopustio registraciju igrača do 7 dana pre početka lige odlučili smo da u preostalih 12 sati pronadjemo rešenje. Uz veliku sreću u poslednjem trenutku uspeli smo da se dogovorimo sa reprezentativcem Bosne i Hercegovine, mladim internacionalnim majstorom Dejanom Marjanovićem, da nastupi ove godine za Opovo na prvoj tabli i tako zameni makedonskog internaiconalca. Eto, sada možemo krenuti na turnir, imaćemo jednu izmenu i evo sastava: internacionalni majstor Dejan Marjanović (BiH), dalje sve isto kao i prošle godine samo nedostaje Dušan Milojević iz Pančeva, dakle slede: izvanredni Mladen Milenković, takođe internacionalni majstor, iz Paraćina, Fide majstor Dragan Kosanović iz Beograda, Fide majstor Slobdan Jovanovskdi iz Pančeva  i potom stari znanci FM Dragoljub Joksimović, Živadin Mitrović i na kraju kapiten Goran Vlajković.

Postavili smo plan: obezbediti opstanak što pre, a potom igrati agresivno i ukoliko je to potrebno i riskantno kako bi se ostvario što veći broj pobeda. Upravo se to i dogodilo, prva tri meča i sve tri pobede: prvo je pobedjena Kraljica PTT Petrovaradin 3,5 : 2,5 u maratonskom i iscrpljujućem meču, potom Sremac iz Vojke 5 : 1, pa potom Senta rezultatom 3,5 : 2,5.  Eto, više nego dobro, nakon tri kola vodimo na tabeli!  Počinje i zamor, igrači traže odmor, a u četvrtom kolu sastajemo se sa uvek neugodnom ekipom Sombora. Nakon samo nekoliko minuta igre predložio sam kapitenu protivnika da sastavimo remije na svih 6 tabli, kolega Josip Dekić iz Sombora prihvata predlog i evo  traženog ali i zasluženog odmora. Opovo – Sombor 3 : 3. U narednom kolu sastali smo se sa domaćinom, ekipom Bačke Palanke. Odlučili smo da od ovog kola nastavimo sa sprovodjenjem plana, više ne možemo ispasti iz lige, sada napadamo. Nažalost, potpuno izgubljen meč domaćin preokreće u svoju koristi 3,5 : 2,5. Prvi poraz Opovčana. Domaćinu je pretila katastrofa, u jednom momentu sam video čak 5 : 1 za nas, eventualno 4,5 : 1,5  ali greške su se nizale jedna za drugom, kao na filmskoj traci. Idemo dalje! U šestom kolu sastali smo se sa nejakom ekipom Starčeva, novajlija u ligi, lagana pobeda 4 : 2 i ponovo smo u vrhu tabele. U sedmom kolu ekipa Krajina Krajišnik…vrlo neugodna, predvodjena mađarskim internacionalcem Bokros Albertom, opet se javlja umor, igrači traže pauzu, a kapiten protivnika na samom startu meča želi da sastavimo 6 remija. Nisam se dvoumio, prihvatio sam i poslao igrače na odmor.

8. kolo, meč protiv favorita, meč za našu dušu, nemamo šta da izgubimo, igramo za slavu! Igramo protiv ekipe Svetozar Gligorić iz Pančeva, koja ove godine slavi 100 godina postojanja, i na taj jubilej žili da se vrati u Prvu ligu RS iz koje je ispala prošle godine. Sastav Pančevaca za svaki respekt, samo ću reći da je na prvoj tabli izvanredni Velemajstor BiH, reprezentativac, Dalibor Stojanović. Medjutim, meč počinja za Opovčane izvanredno, dva brza remija na parve dve table, a odmah potom naš Žika Mitrović donosi nam ceo poen protiv nade pančevačkog šaha, mladog Marka Milanovića. Sada vodimo dva jedan i stojimo jako dobro na sve tri preostale table. Kada su svi već videli poraz Pančeva počinju greške u nizu, kondicja i neuigranost dolaze do izražaja, i Pančevci preokreću meč u svoju korist 4 : 2. Ovo bi bio i jedini poraz naših suparnika na celom turniru, jer na ovom nastupu Pančevci su ostvarili učinak od 100%, dakle 11 mečeva i isto toliko pobeda! Moram im čestitati zasluženi povratak u elitno društvo!

U 9. kolu nije bilo problema, ekipa Mladenova prosto se ne može merti sa Opovom, lako – 4,5 : 1,5.

Ulazimo u sam finiš turnira, dva kola pre kraja i dva izuzetno teška meča, u pretposlednjem meču silna Vojvodina Novi Sad, a u poslednjem  ekipa Bačke. Jednu ekipu moramo napasti, minimum za moguće osvajanje medalje je pobeda i remi u preostalom delu turnira. Dugo smo sedeli i dogovarali se kako da igramo. Problem je što Vojvodina u poslednjem kolu igra protiv najslabije ekipe na turniru, dakle oni su za medalju sigurni. Inače, borimo se za srebro i bronzu jer je Zlato rezervisano za Pančevo. Odluka je doneta: ponudićemo 6 remija na samo startu meča, medjutim kapiten protivnika me je preduhitrio tako da se naša želja obistinila Opovo – Novi Sad  3 : 3.

Poslednje 11. kolo, Opovo – Bačka, nama treba pobeda za bronzu dok je protivniku dovoljan i nerešen meč. E, treba odigrati kada je najvažnije! Ceo turnir u jednom meču, cela godina u jednoj partiji ! Hrabre sreća prati ! Od samog početka, bar se meni tako čini, pokazali smo mnogo više želje i borbenosti, više smo želeli pobedu, svi igrači su igrali maksimalno, cela ekipa kao jedan. Na prvoj tabli naš novajlija Dejan Marjanović crnim figurama remizira protiv mađaraskog velemajstora Zoltana Varge !  Odlično, sada smo mnogo bliže pobedi. Na trećoj tabli Dragan Kosanović remizira takođe crnim figurama sa Tiborom Jesenskim. I tada, sjani Mladen Milenković, nakon malog propusta Kristijana Tančika donosi poen za Opovo! To smo tražili, pobedu na jednoj tabli, samo nam to treba! Sada preostaje da na poslednje 3 table remiziramo i uzmemo medalju. Živadin Mitrović i Dragoljub Joksimović izvanrednom taktičkom igrom prevode svoje pozicije u totalni remi, te na kraju ostaje drama, našem Slobodanu Jovanovskim potreban je remi u topovskoj završnici sa pešakom manje. Po meni i jeste remi, teoretski remi, što naš igrač i dokazuje za tablom – osvajamo pehar i medalje!

Šta reći na kraju !? Ostavii smo ekipe i igrače sa zvučnim imenima iza sebe. Profesionalci u našoj ekipi, Dejan Marjanović i Mladen Milenković,  odgrali su profesionalno, posebno Milenković koji je kao i prošle godine odigrao na drugoj tabli bez poraza osvojivši 7,5 poena iz 10 partija! Moram naglasiti da je Dragoljub Joksimović pokazao neverovatnu borbenost i želju za pobedama što mu je i uspelo, najstariji ali i najborbeniji. Osim donetim bodovima mnogo je doprino osvajanju medalje savetima iz svog prebogatog šahovskog iskustva.

Ipak moram da izdojim Živadina Mitrovića koji je odigrao svih 11 kola, bez poraza, osvojivši čak 7,5 poena. Žika i Mladen su bili igrači koji su donosili prevagu u mečivima!

Ovogodišnji nastup na Drugoj ligi Srbije ne bi bio moguć bez svesrdne pomoći mog saborca i prijatelja Dragoljuba Joksimovića. Pomogao je na svaki način, organizaciono, igrački i finansijski. U teškim trenucima kada sam dolazio na ideju da odustanem – nije mi dozvolio, uvek je pronalazio prave reči iznalazio nove mogućnosti i ideje od kojih su mnoge i ostvarene!
Glas Opova U ime ŠK „Bata Ćosić“ zahvaljujem na pomoći od strane lokalne samouprave, posebno Igoru Vujiću, a potom i novom sponzoru ekipe „Danijeli Commerce“ DOO iz Pančeva, generalnom zastupniku Golden Rose za Srbiju, bez čije pomoći ostvarenje ovakvog rezulatata ne bi bilo moguće. Hvala!

Na kraju evo i tabele: 1. Svetozar Glogorić, Pančevo (33); 2. Vojvodina, Novi Sad (24); 3. BATA ĆOSIĆ, Opovo (21); 4. Bačka Palanka (20); 5. Bačka, Pačir (18); 6. Kraljica PTT, Petrovaradin (16); 7. Senta (15); 8. Krajina, Krajišnik (13); 9. SSK, Sombor (11); 10. Mladenovo (6); 11. Borac, Starčevo (3); 12. Sremac, Vojka (2).                                                                                                                               U Prvu Ligu RS zasluženo ide ekipa „Svetozar Gligorić“ Pančevo, dok ligu napuštaju Mladenovo, Starčevo i Vojka. (G.V.)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Fudbal: Veliki fudbalski derbi pripao Sakuljanima

Fudbal: Veliki fudbalski derbi pripao Sakuljanima

SAKULE, 21. april 2024 – Veliki derb Druge južnobanatske lige – zapad i i velika fudbalska predstava koju su upotpunili navijači oba kluba na prepunim tribinama stadiona Sveti Nikola u Sakulama. Derbi koji verovatno odlučuje šampiona, ali treba sačekati poslednje kolo...

Nova goleada u Opovu, raspoloženi strelci Omladinca

Nova goleada u Opovu, raspoloženi strelci Omladinca

OPOVO, 21. april 2024 – Fudbaleri opovačkog Omladinca priredili su još jednu goleadu za svoje navijače. U 15. kolu Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo, Omladinac je više nego ubedljivo savladao Jedinstvo iz Dubovca. OMLADINAC 1927 (Opovo) – JEDINSTVO...

Fudbal: Debakl Baranđana u Uzdinu

Fudbal: Debakl Baranđana u Uzdinu

BARANDA, 21. april 2024 – Baranđani nikako da povežu „konce“ u nastavku prvenstva Prve južnobanatske lige, a novo razočarenje za navijače stiže iz Uzdina gde su više nego ubedljivo poraženi. U prolećnom delu sezone Radnički je od mogućih 24, osvojio skromnih šest...

najnovije

najčitanije