Na današnji dan 1931. godine: PREDIZBORNA KAMPANJA U OPOVU I BARANDI

24/10/2020

PREDIZBORNA KAMPANJA U OPOVU I BARANDI

Opovo, 24. oktobar 2020;

Na današnji dan 24. oktobra 1931. godine Opovo i Barandu je povodom predizborne kampanje posetio direktor dnevnog lista „Vreme“ Mihajlo Živančević, nosilac izborne liste Jugoslovenske radikalne seljačke demokratije za Kovačički srez. Zajedno sa Živančevićem išao je njegov zamenik na listi Milan Stojkov, ratar iz Crepaje.

Kako izveštava dnevni list „Vreme“, Živančevića je narod dočekao oduševljeno. Na skupovima je govorio o političkoj situaciji i radu Kraljevske vlade na konsolidaciji ekonomskog i političkog stanja u zemlji, kao i napretku seljaka, što je, kako novinar Vremena navodi, naišlo na veliku pažnji i odobravanje. Naravno, ovako afirmativan tekst ne čudi jer je Vreme bilo blisko kralju, a Živančević bio direktor Vremena.

Nakon uvođenja Šestojanuarske diktature 1929. godine ovo su bili prvi parlantrani izbori, a održani su 8. novembra 1931. godine. Međutim, Izbore za narodne poslanike Kraljevije Jugoslavije pratila je turbulentna politička atmosfera izazvana donošenjem Oktroisanog ustava i Izbornog zakona (10. septembar 1931. g.), kojima je zabranjen rad svih udruženja i političkih stranaka na verskoj, plemenskoj i nacionalnoj osnovi, kao previsok izborni cenzus, tako da je na izborima učestvovala samo jedna politička stranka – Jugoslovenska radikalna seljačka demokratija, koja je dobila svih 305 poslaničkih mandata, a vladu sastavio general Petar Živković.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije