Krizni štab: NEMA POOŠTRAVANJA MERA, POSTOJEĆE MORAJU DA SE SPROVODE RIGOROZNO, SLAVE U KRUGU PORODICE

22/10/2020

NEMA POOŠTRAVANJA MERA, POSTOJEĆE MORAJU DA SE SPROVODE RIGOROZNO, SLAVE U KRUGU PORODICE

Tanjug Čet, 22/10/2020
Krizni štab na današnjoj sednici nije doneo novo pooštravanje mera, već će postojeće mere biti strogo kontrolisane i moraće da se sprovode dosledno i rigorozno, rekao je nakon sednice član Kriznog štaba Srđa Janković.

“Ovoga puta nismo pooštravali postojeće mere, nego je naglasak na tome da se mere koje su na snazi sprovedu oštrije, da ne gledamo više kršenje mera i da sprečimo da se situacija dalje pogoršava”, rekao je Janković novinarima.

Naveo je da se radi na pravnom okviru koji bi omogućio da se sankcionišu oni koji krše mere.

Janković je apelovao na građane da poštuju mere, a na nadležne da kontrolišu njihovo poštovanje kako ne bi gledali slike koje bi mogle, kaže on, skupo da nas koštaju.

Ističe da Krizni štab jeste zabrinut trenutnom epidemiološkom situacijom, jer se ona, navodi, pogoršava.

“Ali možemo još mnogo toga da uradimo i mnogo toga od nas zavisi”, rekao je Janković.

Na pitanje da li će PCR test biti potreban za ulazak u zemlju, Janković je odgovorio da za sada nije potreban, ali da je ta mera moguća u budućnosti.

Na današnjem Kriznom štabu doneta je odluka o uvođenju brzih antigenskih testova, tamo gde je to odgovarajući indikovani test, a to znači brža dijagnostika kovida19, dodao je Janković.

Upitan da li postoji mogućnost da podaci o tome koliko je zaraženih po gradovima budu javno dostupni, Janković kaže da ti podaci već postoje i da se mogu dobiti u Institutu “Batut”.

Janković je, na pitanje novinara o radu škola, rekao da za sada nema potrebe za zatvaranjem škola i prelaskom na onlajn nastavu.

Đerlek: Sada se ne razmišlja o ograničenju kretanja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da se u ovom trenutku ne razmišlja o ograničavanju kretanja za građane zbog povećanog broja zaraženih virusom korona.

On je za TV Pink međutim naveo da će se, ukoliko se epidemiološka situacija drastično pogorša, sigurno i o tome razmišljati.

Kako kaže, cilj je da se sačuvaju životi ljudi, ali da se vodi računa i o ekonomiji.

Najveći problem i najveći rizik za širenje virusa predstavljaju zabave i druženja.

Upitan da li krsne slave predstavljaju rizik, on je rekao da slave moraju da se slave.

“Ministar zdravlja razgovarao je sa patrijarhom da se slave slave ove godine kao nekada, u krugu porodice”, rekao je on.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije