Na današnji dan rođen Mihajlo Pupin: VENČANI LIST KONSTANTINA I OLIMPIJADE PUPIN

09/10/2020

VENČANI LIST KONSTANTINA I OLIMPIJADE PUPIN

Opovo, 9. oktobar 2020;

Na današnji dan rođen je Mihajlo Idvorski Pupin (Idvor, 9. oktobar 1854 – Njujork 12. mart 1935) srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Takođe, dobio je Pulicerovu nagradu (1924) za  autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka (From immigrant to inventor).

Pupin je rodom iz našeg neposrednog komšiluka, sela Idvor, ali je direktno povezan i sa Opovom, odakle je njegova majka Olimpiada, ćerka Tanasija i Marije Milovanov (špicname Aleksićevi). Redakcija Glas Opova uspela je da dođe do kopije upisa u Protokol venčanih roditelja Mihajla Pupina, Olimpijade i Konstantina, koji su se venčali u opovačkoj crkvi 1832. godine, jer je u to vreme bilo uobičajeno da se čin venčanja organizuje u mladinom mestu. Inače, ne baš tako često ime Olimpiajda, imalo svoje varijacije pa se u svakodnevnom govoru izgovaralo Alimpijada.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalema.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Venčani list roditelja Mihajla Pupina

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije