Pola veka Galerije Jovan Popović: PETAR LUBARDA U OPOVU (VIDEO)

07/10/2020

PETAR LUBARDA U OPOVU

Opovo, 7. oktobar 2020;

Tokom poslednjih 55 godina u Opovu su održane brojne likovne izložbe čuvenih slikara kao i retrospektive sa originalnim delima slikara koji su obeležili srpsku i jugoslovensku istoriju umetnosti.

Ove godine Galerija „Jovan Popović“ slavi značajan jubilej – 50 godina od izgradnje i otvaranja ovog hrama kulture. Svakako da je za izgradnju galerije najzaslužniji tadašnji direktor opovačkog Doma kulture „Olga Petrov“ Velibor Stefanović, kulturni pregalac koji je svojim radom i postignućima zadužio našu sredinu kao niko pre i kao niko posle njega.

Stefanović je još tokom šezdesetih godina prošlog veka uspostavio aktivnu saradnju sa Narodnim muzejom u Beogradu i tada mladim kustosom, a kasnije jednim od naših najznačajnijih istoričara umetnosti Nikolom Kusovcem. Ova saradnja rezultirala je brojnim izložbama renomiranih umetnika u holovima Doma kulture. Uvidevši značaj kulturne edukacije i van velikih gradskih centara, Stefanović je uspeo da ostvari projekat izgradnje umetničke galerije u Opovu, koja će dobiti ime po čuvenom slikaru Jovanu Popoviću rodom iz Opova. Nije to bilo lako, bilo je dosta otpora prema ovoj ideji ali Stefanović nije odustajao i na kraju uspeo da je sprovede u delo. Koliko je bio u pravu, danas smo svi svedoci.

Opštinska narodna biblioteka, kao naslednik Doma kulture „Olga Petrov“ i pod čijim patronatom se nalazi galerija, povodom ovog jubileja priprema monografiju koja će se narednog meseca štampati, kao i veliku izložbu umetničkih dela, skulptura i fotografija koje će pratiti hronologiju galerije tokom ovih pola veka.

Dok čekamo monografiju i izložbu pogledajte prilog Radio televizije Beograd koji je snimljen u Opovu 27. novembra 1969. godine na otvaranju izložbe Petra Lubarde u Domu kulture „Olga Petrov“. Pažljivo gledajte snimak jer će te sigurno prepoznati neka lica, samo pedesetak godina mlađa.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije