Ministarstvo pravde: UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE PLATFORME E-AUKCIJA

15/09/2020

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE PLATFORME E-AUKCIJA

Beograd, 15. septembar 2020;

Ministarstvo pravde je na svojoj internet prezentaciji objavilo uputstvo za korišćenje aplikacije „e-Aukcija“, koja je puštena u rad 14. avgusta 2020. godine.

Prva javna prodaja na ovoj platformi je objavljena i u pitanju je magacin.

U uputstvu, koje se nalazi na https://www.mpravde.gov.rs/obavestenje/30579/uputstvo-za-primenu-platforme-e-aukcija.php su detaljno predstavljeni koraci koje zainteresovana fizička ili pravna lica treba da preduzmu – od registracije korisnika i prijavljivanja kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, do samog upućivanja ponuda u postupku elektronskog javnog nadmetanja.

Zainteresovani mogu da vide kako da registruju korisnički nalog, kako da se prijave kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, naprave svoj profil, uplate članarinu, uplate jemstvo, kako da punomoćjem ovlaste drugo lice za učešće u postupku elektronske javne prodaje, istoriju prijavljivanja na sistem, kao i sva javna nadmetanja koja su u toku.

U uputstvu je predstavljeno i kako registrovani eksterni korisnik može pretraživati elektronska javna nadmetanja po statusu javnog nadmetanja, po kategorijama i po tagovima, kako da se prijavi na elektronsko javno nadmetanje i kako da uputi ponudu kada to elektronsko javno nadmetanje počne.

Uvođenje platforme „e-Aukcija“, kojoj zainteresovani mogu da pristupe na adresi eaukcija.sud.rs, predviđeno je najnovijim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a od 1. septembra ove godine ona će biti jedini način javne prodaje u izvršnom postupku. Do tada će javni izvršitelji moći da biraju način na koji će sprovoditi javnu prodaju.

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz kvalifikovani elektronski potpis koji je izdat od strane ovlašćenog sertifikovanog tela u skladu sa svim pozitivnim propisima. Svi ponudioci su anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju.

Godišnja naknada za korišćenje aplikacije (članarina) iznosi 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na svim elektronskim javnim nadmetanjima. Za one koji nisu registrovani korisnici, sistem je dostupan sa svim relevantim podacima radi potpune trancparentnosti.

Cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja je jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama u smislu sprečavanja zloupotreba, što za krajnji rezultat treba da ima jačanje poverenja opšte javnosti u javne izvršitelje kao nosioce javnih ovlašćenja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije