In memoriam: IKONOV RADOVAN, PECA

30/07/2020

IKONOV RADOVAN, PECA

Zauvek nas je napustio Radovan Ikonov – Peca, omiljeni nastavnik, kulturni i sportski radnik, čovek koji je svojim profesionalnim i društvenim radom u velikoj meri zaslužio priznanja od strane Sakula i cele Opštine Opovo.


Rođen u Sakulama 23.10.1948. godineOsnovnu školu završio u Sakulama , srednju hemijsku u Zrenjaninu i Višu pedagošku školu nastavnički smer u Zrenjaninu.
Još kao dečak sa 9 godina sa meštanima sela učestvuje u izgradnji škole u Sakulama  1962.godine što će i odrediti čitav njegov životni put.
1967. godine završava školu rezervnih oficira u Zadru  i u periodu od 1982-1989.godine radiće kao službenik  opštenarodne odbrane  u Opovu.
1969. godine postaje član izvršnog odbora fudbalskog kluba ,,Borac ,, u Sakulama.
1977.godine postaje predsednik skupštine Mesne zajednice.

Počeci rada u prosveti   od 1971. godine.
Za kratko vreme pokazao je da mu nije strana organizacija i rukovođenje  i postaje jedan od najmlađih direktora škole u Sakulama. Posle osam godina rukovođenja vratiće se u nastavu . Bio je nastavnik matematike koji je od bauka napravio zanimljivu, funkcionalnu nastavu svog predmeta. Generacijama učenika  je dao osnovu koja će im kasnije značiti bez obzira da li će biti zidari, trgovci, profesori , ekonomisti, lekari, inženjeri , paori. Učenici su ga iskreno voleli, kolege poštovale.

Jednostavan, koncizan, odgovoran i matematički tačan. Realan,dosledan, druželjubiv, iskren, uvek spreman da pomogne i nadasve pošten.

Od  njega smo naučili da je biti učitelj , nastavnik,profesor privilegija i čast i da u svakom čoveku ima ljudskosti i dobrote bez obzira na obrazovanje i posao kojim se bavi.

Bio je pokretač radih akcija u selu, učesnik svih značajnijih manifestacija Sakula, predsednik Crvenog krsta  Oštine Opovo, aktivan član udruženja Ovčara i stočara, aktivan u udruženju vinogradara Sakula.

Na kraju kad je 2012.godine kao nastavnik otišao u zasluženu penziju,  postaje predsednik udruženja  penzionera Sakula. Zahvaljujući njemu naši penzioneri  a i meštani su  obišli najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti Srbije. Za to je uvek bio dobro pripremljen i spreman sa odgovorom za svako pitanje svojih penzionera.

 Voleo je iznad svega tradicionalnu  Vojvodinu , zemlju Banatsku , Srbiju , istoriju svoje zemlje, pratio kulturna dešavanja do samog kraja. Bio je autonomaš u duši, demokrata po ponašanju i altruista u biti.

Ikonov Radovan-Peca, veliki čovek malog mesta, sela sakula a u Banatu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije