Na komarce sa zemlje i iz vazduha: KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

24/07/2020

KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

Opovo, 23. jul 2020;

U kasnim popodnevnim satima sprovedeno je kombinovano tretiranje odraslih formi komaraca na teritoriji Opštine Opovo, avio tretmanom iz vazduha i sa zemlje tretmanom sa četiri vozila.

Reporteri portala „Glas Opova“ ispratili su ceo današnji proces koji je počeo na aerodromu u Smederevu.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović izvršila je nadzor punjenja sredstava za suzbijanje komarca na aerodromu aero kluba u Smederevu, a šef pilotske službe Aerosystema Vladimir Krstin opservirao je proceduru i plan akcije avio tretmana.

„Vršimo utovar hemijski sredstava, reč je o neopiroksu, sredstvu koje se koristi niz godina. Količina sredstva u rastvoru jeste 20 mililitara aktivne materije i 380 mililitara rastvarača. Pola litre po hektaru je doza rastvora koja se aplicira. To su inače standardne doze i trenutno najbolje sredstvo za aplikaciju protiv odraslih formi komaraca“, rekao je Krstin.

Tretman sa zemlje sprovela je firma Eko-San plus u sva četiri opštinska mesta. Inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović je istakla značaj meteo uslova za efikasno sprovođenje tretmana.

foto: N. Konstantinov

„Za sprovođenje ove vrste tretmana vrlo su značajni vremenski uslovi kakvi su upravo večeras, odgovarajuća vlažnost vazduha i temperatura. Sprovodimo tretman sa zemlje i iz vazduha u sva četiri naselena mesta Opštine Opovo i nadamo se da ćemo svesti broj nost populacije odraslih formi komaraca na zadovoljavajući“, izjavila je Mitrović.

Zamenik predsednika opštine Žika Nestorović je rekao da je problem visoke populacije komaraca aktuelan u celom južnom Banatu.

„Kao što u celom južnom Banatu imamo problem sa tretmanom protiv komaraca, tako i mi u Opštini Opovo imamo taj problem. U narednom periodu odradićemo još nekoliko tretmana s obzirom na vremenske uslove koji nam baš nisu bili naklonjeni, a vrlo su važni za tretiranje. Ja se ispred lokalne samouprave zahvaljujem građanima Opštine Opovo na strpljenju i toleranciji“, poručio je Nestorović.

Kao što su najavili iz lokalne samouprave očekuju nas novi tretmani u zavisnosti od situacije koja nije najsjnanija jer su u Potamišju velike površine i tokom jula izrazito zabarene, što pogoduje razmnožavanju komaraca.    

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije