Međunarodni dan Dunava: OTKRIJ DUNAV

29/06/2020

OTKRIJ DUNAV

Opovo, 29. jun 2020;

“29. jun” je Međunarodni Dan Dunava i obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije.

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok… Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje”, SRP “Karađorđevo”, Park prirode “Tikvara”, PP „Begečka jama”, NP „Fruška gora”, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit”, SRP “Titelski breg”, SRP „Deliblatska peščara” i Labudovo okno, NP „Đerdap”. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode trenutno radi na istraživanju i valorizaciji novih prostora pored Dunava radi zaštite. Želja nam je da zaštitimo nove prirodne predele pored Dunava i da ih sačuvamo za buduća pokolenja.

Dunav se nalazi na samo šest kilometara od Opova. U pravcu Čente je poznati lokalitet „Babino unuče“, a na suprotnoj strani sremsko selo Surduk sa svojim nadaleko poznatim lesnim odsecima. U blizini su, takođe, Slankamen i Belegiš (Belegiška ada).

Obeležavanje Dana Dunava se 2020. godine seli na internet zbog mera predostrožnosti u toku pandemije koronavirusa i odvija se pod sloganom „Otkrij Dunav“.

Više informacija o Međunarodnom danu Dunava možete pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije