Dan zaštite životne sredine – Vreme je za prirodu: PREDEO IZUZETNIH ODLIKA „POTAMIŠJE“ ČEKA PROGLAŠENJE ZAŠTITE

05/06/2020

PREDEO IZUZETNIH ODLIKA „POTAMIŠJE“ ČEKA PROGLAŠENJE ZAŠTITE

Opovo, 5. jun 2020;

Svetski dan zaštite životne sredine 5. jun je dan koji se obeležava u celom svetu kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Svetski dan zaštite životne sredine 2020. biće fokusiran na očuvanju biodiverziteta i obeležen uz slogan: „Vreme je za prirodu“.
Zaštita biodiverziteta se najbolje sprovodi očuvanjem prirodnih staništa, kroz zaštićena područja i druge vidove prostorne zaštite.

Vojvodina je izrazito agrarno područje, međutim na teritoriji AP Vojvodine imamo 133 zaštićena područja na površini od preko 140.000 hektara, dok je u postupku zaštite više od 20 područja.

Na osnovu zakonskih ovlašćenja iz člana 102, stav 1, tačka 3. Zakona o zaštiti prirode, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izradio je studiju zaštite, kao stručno-dokumentacionu osnovu za uspostavljanje zaštite i proglašenje Predela izuzetnih odlika „Potamišje“. Valorizacija prirodnih vrednosti završena je 2013, nakon čega je usledio proces obaveštavanja zainteresovane javnosti, usaglašavanja režima i mera zaštite sa zainteresovanim stranama, te izrade ove studije. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je Studiju dostavio Vladi Republike Srbije, odnosno Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, radi donošenja akta o zaštiti Predela izuzetnih odlika „Potamišje“.

Budući Predeo izuzetnih odlika “Potamišje” obuhvata značajna biodiverzitetska prirodna staništa od ulaska reke Tamiš u srpski deo Banata (kod sela Jaša Tomić) do Opova, odnosno,  Gornje i Srednje Potamišje, dva IBA područja – predela od međunarodnog značaja za ptice proglašenih od strane Bird Life International.

Na sednici održanoj 6. novembra 2019. godine Skupština APV je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika   „Potamišje“.

Razlozi za donošenje prostornog plana proističu iz strateških prioriteta u oblasti zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara, koji su utvrđeni Zakonom o Prostornom planu Republike Srbije do 2010. godine do 2020. godine.

Donošenjem prostornog plana stvara se  planski osnov za sprovođenje posebnog režima organizacije, uređenja, korišćenja, zaštite i održivog upravljanja zaštićenim područjem.

Planom je obuhvaćen prostor od 50240 ha na teritoriji Grada Zrenjanina, opština Sečanj, Opovo, Kovačiica i Plandište.

U okviru obuhvata plana definisane su dve prostorne celine i to :

1. kao posebna namene prostorna celina Predela izuzetnih odlika Potamišje, koja obuhvata granicu zaštićenog prirodnog dobra reke Tamiš sa inundacionom ravni i pašnjacima sa plitkim vodenim staništima u površini od 23 986 ha.

2. i zonu uticaja na posebnu namenu ( zaštitna zona prirodnog dobra), koju u najvećoj meri čini poljoprivredno zemljište, ali i delovi građevinskih područja pojedinih naselja i u celosti naselja Baranda, Boka, Idvor , Tomaševac i Šurjan

Granica i režimi zaštite utvrđeni su Studijom koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode 2013. i njom definisani režimi zaštite primenjuju se do donošenja akta o zaštiti.

Prostornim planom  su definisane  dozvoljene aktivnosti u oblasti zaštite, turizma i ruralnog razvoja i time stvoreni  preduslovi za dalji razvoj kako zaštićenog područja, tako i jedinica lokalne samouprave na čijoj je teritoriji prirodno dobro.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije