Podrška obolelima od plućne hipertenzije: OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE (VIDEO)

06/05/2020

u SPORT

OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE

Opovo, 5. maj 2020;

Povodom Svetskog dana plućne hipretenzije, poznati opovački ultramaratonac i član Atletskog kluba „Spartak“ Opovo Aleksandar Mitić istrčao je maraton na sportsko rekreativnom centru u Opovu. Svetski dan plućne hipertenzije obeležava se svake godine 5. maja kada se u više od 80 zemalja sveta na različite načine i različitim aktivnostima skreće pažnja na plućnu hipertenziju.

Zbog pandemije koronavirusa i zabrane javnih okupljanja, umesto planirane „Trke nade“, danas su se održavale individualne (pojedinačne) vanredne trke pod nazivom „Ostani bez daha za plućnu hipertenziju, a učesnici su trebali da istrče dužinu od najmanje pet kilometara. Aleksandar Mitić je istrčao maraton i na taj način podržao napore u lečenju ove bolesti.

„Danas je svetski dan borbe protiv plućne hipertenzije i cilj je da se istrči najmanje pet kilometra, odnosno koliko ko može. Poenta je da trčim dok ne ostanem bez daha. Ja planiram da istrčim maraton, pa ćemo videti, trebaće mi verovatno četiri i po sata. Ovim gestom želim da skrenem pažnju na obolele od plućne hipertenzije i svojim učešćem doprinesem ovoj akciji“, poručio je Mitić.

Mitićev današnji sportsko-humanitarni nastup podržao je Sportski savez Opštine Opovo i lokalna samouprava, koji su mu pored ostalog, zbog obaveza na radnom mestu i nemogućnosti da trči preko dana, obezbedili mogućnost da to uradi u vreme zabrane kretanja.

„Juče sam dobio poziv od Aleksandrovih kolega s posla sa pitanjem da li Aleksandar može danas da trči nakon posla. Mi smo mu izašli u susret i ja u ime Sportskog saveza Opštine Opovo, lokalne samouprave i predsednika opštine dr Zorana Tasića, želim da mu poručim danas da ispuni svoj zadatak, da mu se zahvalim na ovako divnom gestu, a svi mi znamo koliki je on humanitarac i koliko se trudi da bude skroman. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da mu obezbedimo da trči tokom zabrane kretanja ovde na sportskom terenu i tako pomogne ovu divnu akciju“, izjavio je predsednik Sportskog saveza Opštine Opovo Igor Vujić.

Plućna hipertenzija je retka i izuzetno teška progresivna i smtronosna bolest ako se ne koristi adekvatna terapija. Ova bolest pogađa uglavnom mlađe osobe i u Srbiji ima oko 500 obolelih od plućne hipertenzije. 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Školski sport: Opštinsko takmičenje u atletici

Školski sport: Opštinsko takmičenje u atletici

Opštinsko takmičenje u atletici OPOVO, 23. april 2024 - Na sportskom centru u Opovu, održano je 15. aprila Opštinsko prvenstvo u atletici, za učenike od 5 do 8 razreda. Učenici su se nadmetali u sledećim disciplinama: 60m, 100m, 300m, skok uvis, skok udalj i bacanje...

Fudbal: Veliki fudbalski derbi pripao Sakuljanima

Fudbal: Veliki fudbalski derbi pripao Sakuljanima

SAKULE, 21. april 2024 – Veliki derb Druge južnobanatske lige – zapad i i velika fudbalska predstava koju su upotpunili navijači oba kluba na prepunim tribinama stadiona Sveti Nikola u Sakulama. Derbi koji verovatno odlučuje šampiona, ali treba sačekati poslednje kolo...

Nova goleada u Opovu, raspoloženi strelci Omladinca

Nova goleada u Opovu, raspoloženi strelci Omladinca

OPOVO, 21. april 2024 – Fudbaleri opovačkog Omladinca priredili su još jednu goleadu za svoje navijače. U 15. kolu Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo, Omladinac je više nego ubedljivo savladao Jedinstvo iz Dubovca. OMLADINAC 1927 (Opovo) – JEDINSTVO...

najnovije

najčitanije