Svetska zdravstvena organizacija: KOD PASA I MAČAKA NIJE OTKRIVEN COVID -19

15/04/2020

KOD PASA I MAČAKA NIJE OTKRIVEN COVID -19

“Nema dokaza da pas, mačka ili bilo koji kućni ljubimac može preneti COVID-19” na ljude, navodi  Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svetska  organizacija za zdravlje životinja  iznosi podatke  na osnovu hiljade testiranih pasa i mačaka na COVID-19 da nisu pokazali pozitivne rezultate.

Stručnjaci za zarazne bolesti kao i centri za kontrolu bolesti , Svetska zdravstvena organizacija za zdravlje životinja , Svetska zdravstvena organizacija  i Američko veterinarsko medicinsko udruženje iznose da nema dokaza koji bi sugerisali da psi, mačke ili bilo koji drugi kućni ljubimci mogu biti izvor zaraze virusom SARS-CoV-2 uključujući i širenje COVID -19 na ljude.

Testirani su  psi i mačke koji  su imali simtome respiratornih infekcija koje su povezane su sa mnogim uobičajenim virusnim I bakterijskim infekcijama i uglavnom nisu prenosive na ljude. INEDXX Laboratories, INC je na osnovu  analiziranih hiljade uzoraka pasa I mačaka na COVID -19. potvrđuje da nema pozitivnih uzorka na SARS-CoV-2 testiranih životinja.

Sve relevntne organizacije usklađene su u zajedničkoj misiji za zaštitu zdravlja ljudi i životinja i spremne za transparentnost podataka kako bi se uklonile dezinformacije i zaštitilo javno zdravlje.

Izvori: Svetska zdravstvena organizacija za zdravlje životinja (OIE), Američko veterinarsko medicinsko udruženje (АVМА), Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Svetsko udruženje veterinara za male životinje (WSAVA)

Dr vet.med.
Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije