Međunarodni dan Roma: JEDAN PROJEKAT REALIZOVAN, DRUGI U TOKU

08/04/2020

JEDAN PROJEKAT REALIZOVAN, DRUGI U TOKU

8. april 2020
Povodom 08. aprila, Međunarodnog dana Roma, opština Opovo, udruženje građana „Siguran život“ i NVO Incijative mladih Opova, uz čestitke našim sugrađanima romske nacionalnosti, žele da podsete na realizovane projekte i one koji su još uvek u toku a koji su namenjeni dobrobiti ovih naših sunarodnika.

Projekat „Socijalna inkluzija Roma u opštini Opovo“, koji je finansirala Evropska unija, trajao je dve godine i završen je u junu 2019. Tokom projekta izgrađeno je 14 kuća za porodice koje žive u romskom naselju u Opovu, uređena ulica i pristupi naselju i obezbeđeno priključivanje na mreže javnih usluga. Kao trajni benefiti projekta, pored obezbeđenog adekvatnog stanovanja za 14 romskih porodica, ističu se uređenje nehigijenskog naselja u blizini centra grada, trajno opštinsko vlasništvo nad montažnim kućama u naselju kao i učvršćeno poverenje u brigu lokalne samouprave za ugrožene građane.

Projekat „Korak dalje u socijalnoj inkluziji Roma u opštini Opovo“ je u toku, započet je 04. septembra 2019. i trajaće ukupno 12 meseci. Projekat je odobren u okviru grant šeme programa IPA 2016 “EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Projekat se bavi pitanjima zapošljavanja romskih žena i mladih kroz obuke, senzitivisanje poslovnog sveta i lokalnih institucija i kroz konkretna zapošljavanja. Između ostalog, od 10 mladih Roma i Romkinja koji će proći kurs za kompjutersku pismenost, jedna osoba će biti izabrana za projektnog asistenta i time direktno uključena u rad na projektu. Socijalni partner projekta je fabrika „Piramida experta“ koja se bavi proizvodnjom integralnog keksa i koja će zaposliti žene romske nacionalnosti iz lokalne zajednice.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije