Rode vole Barandu: VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

29/03/2020

VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

Baranda, 28. mart 2020;

Ako smo i sumnjali, sumnje više nema, rode vole Barandu. Na veštačku metalnu platformu koja je početkom februara postavljena umesto prirodnog gnezda koje se urušilo tokom radova na elektromreži gnezdi se par belih roda.

Da podsetimo, u pitanju je bilo jedno od najstarijih i najvećih gnezda bele rode u okolini, koje se nalazilo na drvenoj banderi na uglu ulica Petra Drapšina i Borisa Kidriča u Barandi. Tokom radova na zameni starih drvenih bandera, kako navode u Elektrodistribuciji Pančevo, gnezdo se urušilo nakon demontiranja i premeštanja žica na koje se dobrim delom svoje površine naslanjalo.

Ovaj događaj je veoma uznemirio građane ove ulice koji su bilo ponosni na gnezdo staro 40 godina i izuzetno velikog gabarita, a koje je bilo svojvrsna turistička atrakcija i neka vrsta zaštitnog znaka sela u kojem se snimala kultna serija „Vratiće se rode“. Njihovi protesti i žalbe stigli su do lokalne samouprave koja je nakon upućene molbe vrlo brzo reagovala.

Samo nekoliko dana kasnije zajedničkom akcijom lokalne samouprave i JP „Mladost“ Opovo uz stručne konsultacije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na istom mestu postavljena je metalna platforma na novom betonskom stubu. U veštačko gnezdo postavljena je osnova od granja iz starog gnezda i ostalo je samo da se čeka. Ali nije se dugo čekalo. Već početkom marta, što je dosta rano za prolećnu migraciju belih roda, mužjak se pojavio na gnezdu, a ubrzo je stigla i njegova „nevesta“. Gnezdo su u međuvremenu dogradili i sada se čekaju mladi.

Da li je u pitanju isti par od prošlih godina ili su stanari novi, ne možemo biti sigurni, a možda to toliko nije ni važno. Važno je da su gnezdo prihvatil na radost komšiluka ali i svih ljubitelja ptica i prirode.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije