Treća žrtva koronavirusa: NAJAVLJENO DRASTIČNO UVEĆANJE TESTIRANJA

23/03/2020

NAJAVLJENO DRASTIČNO UVEĆANJE TESTIRANJA

Beograd, 23. март 2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas od posledica zaraze koronavirusom u KBC „Dragiša Mišović“ preminula još jedna osoba starosti 60 godina, što je treća žrtva ove bolesti u našoj zemlji, najavivši drastično uvećanje testiranja koje se može očekivati za 48 časova.

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj je učestvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i članovi kineskog ekspertskog tima za borbu protiv koronavirusa, koji su pre dva dana doputovali u našu zemlju, precizirao da preminula ženska osoba nije imala težu kliničku sliku.

On je rekao da se broj obolelih povećava iz dana u dan, a takav se utisak stiče i zbog loše metodologije, po kojoj smo saopštavali dva puta dnevno broj zaraženih, ističući da će se sada to činiti jednom, u 15 časova, onako kako to rade druge evropske zemlje.

Nadležni su se do trudili i delimično uspeli da, ne samo uz nadzor, već i uz ključnu ulogu lekara, uspore pandemijsku krivu, kako ne bi došlo do eksponenecijalnog rasta obolelih, kao što je slučaj u nekim zemljama, ukazao je predsednik.

On je najavio, nakon razgovora sa kineskim stručnjacima, promenu pristupa u borbi protiv koronavirusa, koja podrazumeva veći broj testiranja, ali i izolaciju i lakše obolelih ljudi.

Krenućemo na masovna testiranja, a njihovo drastično uvećanje može se očekivati za 48 časova, poručio je Vučić i naveo da imamo dovoljno testova za prve dane drastičnog uvećanja, a u međuvremenu dobićemo nove testove i ljude koji mogu da ih sprovedu.

Prema njegovim rečima, iz razgovora sa kineskim stručnjacima predstavnici države su mnogo toga saznali, a bilo je reči o tri stvari – kako i na koji način da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo koronavirus, koje su dodatne mere koje država može i mora da preduzme da bismo omogućili zdravstvu da obavi svoj posao, kao i ekonomske mere da se olakša kriza, odnosno omogući da građani prežive period i imaju pristojnu budućnost u zemlji.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije