Koronavirus: KOJE SU PRVE MERE VANREDNOG STANJA

16/03/2020

KOJE SU PRVE MERE VANREDNOG STANJA

Opovo, 16. mart 2020;

Od sinoć u Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Ovo su prve mere koje se spšrovode, a one će se menjati i dopunjavati iz dana u dan u zavisnosti od situacije.

Dok traje vanredno stanje ni jedan strani državljanin neće moći da uđe na teritoriju Srbije. Isto važi i za srpske državljane koji se odluče da napuste zemlju.

Svako ko uđe u Srbiju, a da je prethodno boravio gde su žarišta epidemije, biće u izolaciji 14 ili 28 dana. Na granicama će biti vojska Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i graničnoj policiji da čuvaju granice. 

Građani će i dalje moći da se slobodno kreću, a u slučaju promena, biće blagovremeno obavešteni. Kretanje u narednom periodu biće ograničeno onima kojima dobiju rešenje o izolaciji. Oni neće smeti da izlaze van svojih domova, a svako ko to prekrši biće sankcionisan kaznom zatvora do tri godine.

Neće raditi vrtići, škole i fakulteti. Škole će najverovatnije biti zatvorene do kraja školske godine, a đaci  će časove pohađati putem RTS Planete, RTS 3 i digitalnih udžbenika.

Javni prevoz funkcionisaće u manjem obimu. Vanredno stanje podrazumeva da će doći i do redukcije u međugradskom prevozu.

Ograničenje rada obuhvata ugostiteljske objekate – restorane, barove i kafiće. U njima neće moći da boravi više od 50 ljudi istovremeno, dok će njihovo radno vreme biti ograničeno od osam ujutru do 20 časova.

Zatvaraju se teretane i prekida održavanje svih sportskih manifestacija i okupljanja.

Zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije. 

Odluka o uvođenju vandrednog stanja podrazumeva da će biti otkazani i svi kulturni događaji. Zatvaraju se pozorišta, bioskopi i otkazuju se koncerti. Ovakve mere biće na snazi sve do završetka vandrednog stanja.

Vojska će čuvati bolnice kako bi se sprečio ulazak potencijalnih prenosioca virusa. U bolnice i domove zdravlja građani će moći i dalje da dolaze na isti način, a očekuje se da će stariji od 65 godina, koji budu imali zdravstvene probleme, uz posebne dozvole moći da odlaze kod lekara.

Apoteke, supermarketi, prodavnice i banke, kao i prozivodnja, će u narednom periodu nastaviti da rade, ali uz dodatne mere zaštite. One podrazumevaju smanjenje gužvi, korišćenje zaštitnih sredstava i maski.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije