U iščekivanju razvoja situacije: MOGUĆE UVOĐENJE VANREDNOG STANJA I ŠTA TO ZNAČI

15/03/2020

MOGUĆE UVOĐENJE VANREDNOG STANJA I ŠTA TO ZNAČI

Povodom obraćanja predsednika Republike Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare vezano za razvoj pandemije virusa Korona i najave mogućeg  uvođenja vanrednog stanja u kratkim crtama prenosimo vam šta bi to u praksi značilo.

Šta znači uvođenje vanrednog stanja
“Onog sekunda, ukoliko bi se uvelo vanredno stanje, nema više kafići, barovi, restorani,pozorišta…nema ništa više. Vojska na ulice, zna se šta na granice i tako dalje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Pandemija ili epidemija zaraznih bolesti, kao što je koronavirus, kao prirodne pojave većih razmera koje mogu da ugroze bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi spadaju u elementarne nepogode, odnosno katastrofe zbog kojih može biti proglašena vanredna situacija.
Ono što građani mogu da očekuju je ponašanje države slično kao u Italiji – ograničeno kretanje, ograničen rad radnji, zabrana okupljanja i izlazak iz zemlje.
Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno.
Međutim, mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.
Nisu dozvoljene ni u pogledu zajemčenih prava kao što su: ljudsko dostojanstvo, slobodan razvoj ličnosti,fizički i psihički integritet,zabrana držanja u ropstvu, čovečno postupanje s uvažavanjem dostojanstva ličnosti, pravo na sud, pravo da niko ne može biti kažnjen za delo koje nije previđeno zakonom, sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti…

Koliko dugo traje vanredno stanje
Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije