Danas je 21. februar: MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA / МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

21/02/2020

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA / МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Opovo, 21. februar 2020;

Međunarodni dan maternjeg jezika (International Mother Language Day) se obeležava svake godine 21. februara širom sveta. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Ovaj dan je uspostavljen 1999. godine od strane UNESKO -a a na predlog Bangladeša i obeležava se redovno od 2000. godine.

Kada je u pitanju srpski jezik kao maternji za većinu građana Srbije, domaći lingvisti upozoravaju da se naš jezik našao pred sve većom najezdom engleskog i da je ugrožen u meri u kojoj su to čak i jezici sa velikom tradicijom – francuski, nemački, italijanski.

Prema najnovijim podacima Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u predškolskom obrazovanju u Srbiji na 10 jezika nacionalnih manjina vaspitava se i obrazuje više od 10.000 dece.

U osnovnim školama, nastava se izvodi na 13 manjinskih jezika i obuhvata više od 45.000 dece, a u srednjim školama više od 13.000 mladih nastavu pohađa na jeziku svoje nacionalne manjine.

Paunović podseća da u Srbiji izlazi više od 100 štampanih glasila na 16 jezika manjina.

Takođe, 42 jedinice lokalne samouprave imaju u službenoj upotrebi oko 10 jezika nacionalnh manjina, rekla je direktorka Kancelarije Suzana Paunović Tanjugu povodom 21. februara, Dana maternjeg jezika.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije