Čekajući da se vrate rode: U BARANDI POSTAVLJENA PLATFORMA ZA GNEZDO RODE (VIDEO)

07/02/2020

U BARANDI POSTAVLJENA PLATFORMA ZA GNEZDO RODE

Baranda, 7. februar 2020;

U organizaciji lokalne samouprave zajedničkom akcijom JP „Mladost“ Opovo, majstorske radionice „Zoze“ i ED Pančevo, na novoj betonskoj banderi na uglu ulica Borisa Kidriča i Petra Drapšina u Barandi postavljena je platforma – držač gnezda za rode.

Prošle nedelje gnezdo staro 40 godina, urušilo se tokom radova na zameni starih drvenih bandera. Kako navode u Elektrodistribuciji Pančevo, gnezdo je palo nakon demontiranja i premeštanja žica na koje se dobrim delom svoje površine gnezdo naslanjalo.

U pitanju je jedno od najvećih gnezda belih roda u Potamišju, a verovatno i u Srbiji, koje je bilo zaštitni znak i svojevrsna turistička atrakcija Barande, koja je i postala poznata po popularnoj seriji „Vratiće se rode“. Građani ove ulice obratili su se predsedniku opštine dr Zoranu Tasiću čijom inicijativom je pokrenuta akcija postavljanja platforme na istom mestu ali na novoj betonskoj banderi. Nakon stručnih konsultacija sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, platforma je u roku od par dana napravljena i danas montirana.

„Pre samo nekoliko dana dobili smo prijavu građana koji žive u ovoj ulici da je došlo da pada gnezda rode sa bandere i ja sam istog trenutka kontaktirao direktora elektrodistribucije, koji je objasnio da je do ovog nesrećnog slučaja došlo tokom zamene niskonaponske mreže. Istovremeno su krenuli i komentari na društvenim mrežama, a mi smo kontaktirali društvo za zaštitu i proučavanje ptica, dobili smo uputstva šta i kako u ovakvim situacijama da radimo kako bi ublažili nastale posledice. Nakon tih kosultacija, dobili smo tehničke nacrte i angažovali izvođača koji je napravio metalnu korpu za gnezdo koje danas montiramo i ja očekujem da će posledice koje su nastale nepažnjom biti koliko – toliko sanirane“, izjavio je predsednik opštine Zoran Tasić.

Akciju su pozdravili građani ove ulice, koji su ispratili ceo događaj, a nadaju se da će par belih roda koji se tu godinama gnezdi, i ovog proleća skrasiti u njihovoj ulici i odgajati nove mlade rode.

Bela roda je strogo zaštićena vrsta u Srbiji. Većina populacije se gnezdi u Vojvodini, a od toga najveći broj u selima Potamišja (160 parova), gde prednjače Sakule i Baranda. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozdravlja ovo brzo rešenje koje u konkretnom slučaju sprovela lokalna samouprava.

Biolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov ističe da se trećina parova belih roda gnezdi na stubovima niskonaponskih dalekovoda u naseljima, tako da je njihova zaštita i ekološki i ekonomski izazov. Ekološki jer prilično veliki broj mladunaca i odraslih ptica strada na električnim stubovima, posebno tokom vlažnih dana, kada je dovoljan jedan pogrešan pokret da se izazove kratak spoj. Ekonomski, jer u tim situacijama dosta često bude ispada celog sistema snabdevanja u naseljima. Zato je postavljanje metalnih korpi, koje izdižu celu strukturu gnezda iznad konzola sa žicama, veoma dobro rešenje, što je i zakonski dobro rešenje budući da je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno uništavati gnezdo strogo zaštićenih vrsta. U ovom slučaju, u Barandi obezbediće se par roda, koje uskoro stižu sa zimovanja i imaće bezbedno gnezdo, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije