Lokalna samouprava: STRATEŠKO PLANIRANjE TEMELj ODRŽIVOG RAZVOJA GRADOVA I OPŠTINA U VOJVODINI

03/12/2019

STRATEŠKO PLANIRANjE TEMELj ODRŽIVOG RAZVOJA GRADOVA I OPŠTINA U VOJVODINI

Po ovlašćenju predsednika opštine ispred Opštine Opovo Ugovor vredan 800.000 dinara o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata jedinica lokalnih samouprava za unapređenje izrade i sprovođenje efikasnih regionalnih i lokalnih javnih politika potpisao je predsednik Skupštine opštine Opovo Dragan Ugrinov.

Četrnaest gradova i opština u Vojvodini dobilo je ukupno 9,3 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za sufinansiranje projekata koji treba da doprinesu razvoju efikasne i moderne lokalne samouprave u funkciji građana i privrede.

Ugovore su korisnicima sredstava uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Kako je potpredsednik Milićević istakao, opštine će sredstva iskoristiti za izradu planskih dokumenata kojima se definišu javne i razvojne politike u njihovim lokalnim sredinama. Tu se pre svega misli na analizu rezultata po postojećim planskim dokumentima koji su važeći do 2020. godine, ali i na adekvatnu pripremu za izradu planova razvoja na lokalnom nivou za period od 2021. do 2027. godine.

– Novi Zakon o planskom sistemu nalaže izradu strategije razvoja za period 2021–2027. godine za Republiku Srbiju, zatim plan razvoja AP Vojvodine i planove razvoja na lokalnom nivou. Taj proces je veoma važan, odnosno mora postojati planski pristup razvoju u ekonomiji, privredi, ali i svim drugim oblastima društvenog života – naglasio je Milićević.

On je istakao da je važno da se planiranje radi koordinisano od državnog i pokrajinskog do lokalnog nivoa, kako bismo imali usaglašene planske dokumente zbog racionalnog korišćenja resursa.

– Važno je da se definišu razvojne politike na lokalnom nivou spram resursa kojima te sredine raspolažu, kako bi se na najbolji način valorizovale, odnosno bile okrenute i građanima i privredi. Verujem da ćemo posao koji nam predstoji zajednički i koordinisano uspešno uraditi do 2021. godine – rekao je Milićević.

Sekretar Bjelić je naglasio da svi gradovi i opštine na teritoriji Srbije moraju imati usvojene planove razvoja do 1.1. 2021. godine. Ti planovi će se odnositi na period od 2021. do 2027. godine, i u skladu su sa vremenskim okvirima definisanim u Evropskoj uniji.

– Na ovaj način pokušavamo da uvedemo kompletnu administraciju u određene okvire i da obezbedimo adekvatne uslove za dalje povlačenje sredstva iz EU – rekao je Bjelić i dodao da je cilj i to da se jasno definišu razvojni koncepti na teritoriji svake jedinice lokalne samouprave.

On je naveo da će Pokrajinska vlada u sledećoj godini sa 45 miliona dinara sufinansirati izradu novih planskih dokumenata, odnosno planova razvoja u svih 45 gradova i opština u Vojvodini, u skladu sa novim Zakonom o planskom sistemu, po jasno definisanoj metodologiji.

– Cilj nam je da manje-više svi imaju unificirane planove razvoja, da možemo lakše da pratimo realizaciju odnosno implementaciju strateških planova, to jest planova razvoja gradova i opština. U 2020. godini počinjemo i izradu plana razvoja AP Vojvodine, i verujem da ćemo do 1.1. 2021. godine svi mi, gradovi, opštine i regionalni nivo vlasti ispoštovati zakonsku proceduru i predviđeni rok – naglasio je Bjelić.

Treću godinu zaredom Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dodeljuje sredstva za modernizaciju lokalnih samouprava, i do sada je za tu namenu opredeljeno blizu 26 miliona dinara.

Na ovogodišnjem konkursu podržani su projekti iz Sečnja, Srbobrana, Bača, Sremskih Karlovaca, Pančeva, Kule, Šida, Nove Crnje, Odžaka, Iriga, Žitišta, Kikinde, Sremske Mitrovice i Opova.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije