Mesna zajednica Baranda: POLAGANJE VENACA, POŠTA ZA OLGU PETROV (VIDEO)

30/08/2019

POLAGANJE VENACA, POŠTA ZA OLGU PETROV

Baranda, 30. avgust 2019;

Povodom praznika Barande, u prisustvu predstavnika Saveta mesne zajednice Baranda, kabineta predsednika opštine i građana Barande, predsednik Saveta mesne zajednice Moma Vujčin i predsednik opštine dr Zoran Tasić položili su venac na spomenik narodnom heroju Olgi Petrov (1920 – 1942), rodoljubu iz Drugog svetskog rata, koja je streljana u logoru Banjica. Pored njih, venac je položila i delegacija Opštinskog odbora SPS Opovo.

Nakon odavanja pošte minutom ćutanja, Vujčin se obratio prisutnima, pozdravio goste i podseti prisutne na herojstvu i patritizam dvadesetdvogodišnje Olge Petrov iz Barande, koja je dala život u borbi za slobodu.

Datum praznika Barande izabran je na osnovu događaja u noći između 28. i 29. avgusta 1944. godine, kada je partizanski odred iz Srema izvršio napad na nemačku policijsku stanicu u Barandi, koja se nalazila na mestu sadašnjih kuća na uglu ulica Maršala Tita i Oslobođenja. Partizani su napali iz pravca parka i tom prilikom je poginuo izvesni Toša Aćimović čije je partizansko ime bilo Mećava, tako da je kasnije i jedna ulica u Barandi nazvana Mećavina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije