Akcija suzbijanja ambrozije: KOMUNALCI KOSE AMBROZIJU NA JAVNIM POVRŠINAMA

13/08/2019

KOMUNALCI KOSE AMBROZIJU NA JAVNIM POVRŠINAMA

Sakule, 13. avgust 2019;

Radnici komunalnog preduzeća sproveli su akciju suzbijanja ambrozije u Sakulama, dok je prethodnih dana ova akcija odrađena u Sefkerinu, Opovu i Barandi. U pitanju je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom, a njen polen je najači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ vrši mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.   

Mere suzbijanja ambrozije na  teritoriji Opštine Opovo redovno se preduzimaju u ovom periodu. Utrvđuju se lokacije za njeno suzbijanje koje su prvenstveno u naseljenim mestima  kako bi se smanjila ekspozicija stanovništva u direktnom kontaktu  sa ovim alergenom te zaštitile alergične osobe. Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju.Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja,pojave bistrog sekreta iz nosa, kašlja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

Pozivamo sve građane da u cilju efikasnog suzbijanja ambrozije redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive  i primene, osim košenja i efikasnije mere poput čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije