Opštinski štab za vanredne situacije: SITUACIJA U OPŠTINI OPOVO POD KONTROLOM

16/05/2014

SITUACIJA U OPŠTINI OPOVO POD KONTROLOM

DSC_0057Opovo, 16. maj 2014;

Za sada na teritoriji Opštine Opovo nema opasnosti od poplava i situacija je pod kontrolom, zaključak je današnjeg sastanka Opštinskog štaba za vanredne situacije. Osim jučerašnjih sporadičnih intervencincija kao što je oštećenje stare kuće od naboja i prokopavanja kanala u delu opovačke Šumske ulice u naselju Kertiz, nije bilo potreba za pokretanjem širih akcija.

Na sastanku je u sklopu prve tačke dnevnog reda pročitano Naređenje Republičkog štaba za vanredne situacije u kojem se naglašava da su svi opštinski, gradski, okružni i pokrajinski štabovi u obavezi da aktiviraju sve svoje potrebne snage i sredstva radi sprovođenja mera zaštite i spasavanja ugroženog stanovništva, životinja, materijalnih i kulturnih dobara za otklanjanje posledica od elementarne nepogode izazvane kišnim padavinama na teritoriji svoje nadležnosti. Štabovi su u obavezi da budu u neprekidnom zasedanju i da svakog dana dostavljaju izveštaje.

Tokom analize aktuelne situacije na teritoriji Opštine Opovo konstatovano je da za sada opasnosti od poplava nema ali da se situacija mora pratiti, a posledice mogu biti naknadne i posredne od taloženja vode na njivama i baštama od kišnih padavina i podzemnih voda.

Direktorka Doma zdravlja Opovo dr Jasmina Pavlović obavestila je prisutne da dežurne ekipe rade i da na preporuku Republičkog zavoda posebnu pažnju obraćaju na mogućnost crevnih oboljenja. U vezi s tim, direktor JP „Mladost“ Opovo Rodoljub Jasić je rekao da se analiza vode radi redovno i da je voda hemijski i bakteriološki u redu. Inače, sanitarna inspekcija u redovnim uslovima radi analize dva puta mesečno, dok se u vanrednim situacijama to radi i svakodnevno. Predstavnica Crvenog krsta Opovo Ivanka Petrov naglasila je da je njihova organizacija spremna u slučaju potrebe za raspodelom humanitarne pomoći za najugroženije.

Tokom jučerašnjeg dana članovi Opštinskog štaba Vjera Tordoš, Fuad Baba-Alić i opštinski komunalni inspektor Aleksandar Spasojević uradili su kontrolni obilazak Opova. Konstatovano je da postoje neprotočni zasićeni delovi kanalske mreže, što bi u nekoj hipotetičkoj budućoj situaciji moglo da dovede do izlivanja vode. Takođe, konstatovano je da su mnogi kanali ispred kuća neprotočni zbog čega će u narednom periodu biti pojačan inspekcijski nadzor i biti naloženo vlasnicima da očiste i srede svoje kanale. U slučajevima gde oni nisu u mogućnosti, a to se odnosi na stara, nemoćna i bolesna lica, na teren će izaći radnici JP „Mladost“ i sanirati kanale.

Dežurni telefon Opštinskog štaba za vanredne situacije je broj lokalne samouprave 013 681 030, a informacije o prohodnosti puteva mogu se dobiti od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Policijske stanice u Opovu.

 IZVESTAJ PROHODNOSTI PUTEVA U SRBIJI

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije