Republički zavod za statistiku: ANKETA O STRUKTURI POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

01/10/2018

ANKETA O STRUKTURI POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA
Beograd, Opovo, 1. oktobar 2018
Od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine na osnovu Uredbe o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018 godinu, Republički zavod za statistiku sprovodi Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici između dva popisa poljoprivrede i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

Svako poljoprivredno gazdinstvo obuhvaćeno anketom obavešteno je pismom. Porodična gazdinstva i gazdinstva preduzetnika posetiće ovlašćeni anketari koji će na osnovu dobijenih odgovora popuniti elektronski upitnik. U vreme sprovođenja ankete, anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije. Na teritoriji opštine Opovo angažovan je 1 anketar i on će posetiti porodična gazdinstva i gazdinstva preduzetnika.

Ovom anketom prikupljaju se podaci o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, korišćenoj mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvu, primeni agrotehničkih mera, upotrebi organskog đubriva i drugo. Izabrana gazdinstva su obavezna da učestvuju u anketi.

Cilj ankete je izrada preseka stanja u poljoprivredi, a uspeh ankete zavisi od aktivnog učešća poljoprivrednika kao i tačnosti i potpunosti dobijenih podataka.

Dobijeni podaci koristiće kreatorima agrarne politike pri donošenju odluka, za utvrđivanje kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima daa bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi i dobijaju saznanja o tome u kojoj bi poljoprivrednoj grani trebalo investirati.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije