Nema mesta panici: MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE

29/05/2020

MAMUTSKE OSE UOBIČAJENE ZA OVO DOBA GODINE
Opovo, 29.maj 2020.
Unazad nekoliko godina u periodu od polovine maja do polovine juna primećena je česta pojava insekata koji liče na stršljenove i izazivaju paniku kod naših sugrađana. Insekti se uvek nalaze u blizini trulih panjeva. Prilikom danas izvršenog inspekcijskog nadzora u Barandi u blizini škole, napravljene su fotografije na osnovu kojih je mr Nataša Pil, stručni saradnik za entomologiju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, insekte identifikovala kao mamutske ose (Megascolia maculata maculata). Iako ima zvucno ime i prilicno je velika vrsta, ove ose u principu ne napadaju ljude. Zenke su veće (oko 6 cm) i imaju zutu glavu, dok su muzjaci nesto manji sa crnom glavom. Karakterišu ih zute mrlje na leđnoj strani trbuha (abdomena). Ova vrsta parazitira na larvama tvrdokrilaca, tj. zenka polozi jaje u zivu larvu tvrdokrilaca . Veca brojnost insekata ove vrste ukazuje na prenamnozenje nekih velikih tvrdokrilaca i predstavlja biološku prirodnu meru borbe odnosno regulacije brojnosti tvrdokrilaca, od kojih su neke i stetocine. Odrasli se hrane nektarom, tako da su značajni oprašivači.
Dakle u pitanju su korisni insekti koji ne bi trebalo da napadaju ljude, pa nema mesta panici. Kako se radi o isektima koji nisu pod zaštitom, ako je baš neophodno, mogu se uništavati odgovarajućim insekticidima.
Preporuka za sve je uklanjanje starih, trulih, panjeva čime će se izbeći pojava mamutske ose.

Inspektorka za zaštitu životne sredine,
dr vet. med. Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije