Opštinski turnir školskih ekipa u šahu: TURNIR U ŠAHU

14/04/2014

u SPORT

TURNIR U ŠAHU
Slika0141Opovo, 14. april 2014
U četvrtak, 10. aprila u osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Opovu održan je turnir u šahu na kome su se nadmetale školske ekipe iz sve četiri škole naše opštine. Za organizaciju turnira su se pobrinuli Osnovna škola i Šahovski klub „Bata Ćosić“ Opovo.

Kao što je bilo najavljeno, održani su turniri u svim osnovnim školama naše opštine i time je izvršena selekcija najuspešnijih mladih šahista koji su na ovom turniru predstavljali reprezntaciju svoje matične škole. Svaku reprezentaciju sačinjavalo je po 6 igrača, četvoro iz kategorije starijih i po dvoje iz kategorije mlađih razreda.

Slika0140Takmičari su raspoređeni po tablama od 1-6 u zavisnosti od svog plasmana na školskom takmičenju, tako da su na prvim tablama igrali pobednici u kategoriji starijih učenika na školskim turnirima u svojim školama, na tablama 2, 3 i 4 – drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani, a na tablama 5 i 6 dvoje najboljih u mlađim kategorijama u svakoj školi. Takmičenje je trajalo ukupno tri kola – svaka ekipa je odmerila snage sa preostale tri, odnosno svaki šahista je odigrao po jednu partiju protiv ostalih koji su igrali na tabli sa istim brojem. U prvom kolu sastali su se Baranda i Sefkerin, te  Opovo i Sakule. Rezultat je u oba meča bio neizvestan, Baranđani su uspeli da IMG_0071izvuku nerešen rezultat (3:3) zahvaljujući neiskustvu Borisa Anđelovića koji je nadigrao na drugoj tabli Mladena Banovca, ali nije uspeo da ga matira. Slično se dogodilo i na drugoj tabli između Alekse Ugrinovog i Ivana Cuce. Aleksa je nadigrao Ivana, ali nije uspeo da ga matira, pa je podelom bodova konačan rezultat bio Sakule 3,5: Opovo 2,5

U drugom kolu Opovo je protiv Barande povelo sa 2:0 brzim pobedama Koste Pantelića i Lazara Milića, ali na ostalim tablama Baranđani su bili uspešniji i slavili rezultatom 4:2, dok su Sakuljani deklasirali Sefkerince sa 6:0.

IMG_0069U treće kolo ušlo se sa uverenjem da će Sakuljani lako izvući u najmanju ruku bar nerešeno protiv Baranđana i podići najveći od tri pehara. Ali nije sve išlo baš tako lako… Dok su se smenjvale pobede Baranđana, pa Sakuljana, duel između Opova i Sefkerina je manje više rešen bez nekih napetosti – slavili su Opovčani sa 4:2 i osvojili treće mesto. Baranđani su vodili sa 3:2 protiv Sakuljana i ostalo je da se završi partija na četvrtoj tabli između Anđele Jakimov i Mite Cuce, koja je odlučivala o pobedniku turnira. Anđeli je bio dovoljan remi, a Mita se grčevito borio za pobedu, kako bi svom timu obezbedio nerešen rezultat i prvo mesto na turniru. Kako je partija tekla, Mita je bio u boljoj poziciji i sa jačim figurama, ali mala nespretnost je preokrenula situaciju u Anđelinu korist što je ona znala da iskoristi i donese ključnu pobedu za ekipu iz Barande a samim tim i prvo mesto.

IMG_0063Tabela: 1. Baranda 2,5(10-6-2); 2. Sakule 2 (11-6-1); 3. Opovo 1 (8-9-1); 4. Sefkerin 0,5 (4-12-2).

Nakon ove uzbudljive završnice, Baranđani su uspeli sve da izenade i dokažu da u svakom sportu, pa čak i u šahu favoriti ne postoje. Posebne zasluge ovoj ekipi dali su kapiten Dušan Repaja i Mihajlo Jović, koji su uspeli da poraze sve svoje protivnike na prvoj i šestoj tabli. Osim njih dvojice, sve pobede su ostvarili Marjan Gecin na petoj tabli za Sakule i Kosta Pantelić na trećoj tabli za Opovo.

Nakon dodele pehara, diploma i zahvalnica za učešće, nastavnik Dragan Jevtić i učiteljica Mira Ilić zahvalili su svim takmičarima na fer i korektnoj igri i izrazili veliko zadovoljstvo što ova igra još uvek budi veliku zainteresovanost kod dece i kroz takmičenja im pruža priliku da se druže i upoznaju.

Tabla

Sefkerin

 

Opovo Baranda Sakule

1.

Kristijan Jon

 

Vladimr Ćirika Dušan Repaja Darko Jović

2.

Boris Anđelović

 

Aleksa Ugrinov Mladen Banovac Ivan Cuca

3.

Dragan Banjaš

 

Kosta Pantelić Ognjen Babin Milan Cuca

4.

Anđela Đorđević

 

Vukašin Žunić Anđela Jakimov Mita Cuca

5.

Dalibor Janjić

 

Lazar Milić Nikola Vukašinović Marjan Gecin

6.

Vladimir Vulević

 

Strahinja Barjaktarov Mihajlo Jović Strahinja Blagojević

 


MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Fudbal: Ozren Jovičin u timu amaterske reprezentacije Beograda

Fudbal: Ozren Jovičin u timu amaterske reprezentacije Beograda

Ozren Jovičin u timu amaterske reprezentacije Beograda SEFKERIN, 29. mart 2024 – Sefkerinac Ozren Jovičin nastupio je za fudbalsku reprezentaciju Beograda koja je odigrala utakmicu sa Slovenijom u okviru amaterskih reprezentacija. Utakmica je odigrana na terenu...

Zmajevi iz Sefkerina šampioni Evropskog kupa u Mađarskoj

Zmajevi iz Sefkerina šampioni Evropskog kupa u Mađarskoj

SEFKERIN, 25. mart 2024 – Dvorana "Arena" u gradu Mošonmađorovaru u Mađarskoj bila je domaćin Evropskog kupa u sanda fulkontakt borbama 23. i 24. marta, gde su takmičari osam država ukrstili rukavice u konkurenciji po starosnim i težinskim kategorijama. Odličan uspeh...

najnovije

najčitanije