Ovčarski dan Sakule: PUNOLETSTVO VELIKE MANIFESTACIJE

29/03/2014

PUNOLETSTVO VELIKE MANIFESTACIJE
DSC_0096Sakule, 29. mart 2014
Da li uopšte treba pominjati tajni dogovor između sakulskih organizatora manifestacije i bogova kiše. Kao i svake godine, oko dana održavanja Ovčarskog dana sivi oblaci i kiša okupiraju naš kraj ali na dan održavanja manifestacije osvane sunčan dan. I eto, tako je bilo i ove godine.
Šta reći o samoj manifestaciji. Osamnaesta po redu, standardno dobra poseta i gužva, takmičarski deo, kulturno umetnički program, izložbe i jedan veliki vašar.
Na takmičarskoj izložbi bilo je prisutno 42 DSC_0073kolekcije ovaca, a u takmičenju u kuvanju čobanca takmičile su se 32 ekipe. Održana je i izložba pulina i drugih kera, a koliko smo primetili ove godine nije bilo kolekcija krava. Naravno, tu je i neizostavna trka na magarcima koja se organizuje u tri uzrasne kategorije jahača.
Poželevši dobrodošlicu prisutnima, manifestaciju su otvorili predsednik Udruženja stočara „Ovčar“ Slobodan Marjanski, predsednik skupštine Udruženja Radovan Ikonov, predsednik Mesne zajednice Sakule Jovan Marinkov i predsednik opštine mr Milorad Soldatović.
DSC_0059– Želimo da nastavimo kontinuitet i održimo dosadašnji nivo manifestacije, izjavio je novi predsednik Udruženja Slobodan Marjanski povodom pitanja u vezi planova za budućnost Ovčarskog dana.
Kao što smo već pomenuli interesovanje za ovu manifestaciju ne jenjava. Tradicionalno najveća gužva je bila između 12 i 14 časova. U vašarskoj ponudi je bilo svega i svačega. Najviše hrane i pića, što je i za očekivati. Međutim, na štandovima se moglo kupiti zaista od igle do lokomotive. Od slatkiša i igračaka, preko odeće, obuće, šešira, DSC_0099alata, poljoprivrednih proizvoda i semena, starih muzičkih instrumenata, golubova, rasnih štenaca i mešanaca,  pa sve do kućnog nameštaja. Što bi narod rekao, ko voli, nek izvoli.
Program koji se odvijao na velikoj bini uz objekat fudbalskog kluba, preslikan kao i prošle ali kao i pre deset godina. Isti voditelji, isti učesnici, iste pesme i iste šale. Zaista, organizatori bi morali bar malo da osveže program ili promene bar redosled izvođača, čisto da ne bude baš sve isto.
Najsvetlija tačka manifestacije, kao i prethodnih godina je Udruženje žena „Dragica Nestorov“, koje DSC_0115nas iz godine u godinu svaki put prijatno iznenade svojim etno postavkama. Uvek je tu odličan odabir tema, originalan naslov izložbe, perfektni izložbeni artefakti i sjajno ukomponovana postavka. Ove godine izložba je imala naslov i temu „U ogledalima se ogledaju i vreme i ljudi“. Bez puno opsrevacije, u jednoj reči možemo reći samo – sjajno! U umetničkom delu programa, u izložbenoj sali mesne zajednice svoje radove je predstavila slikarka iz Barande Nada Kljajić.
I pored nekih manjih ali i nekih ozbiljnijih kritika koje možemo uputiti na račun programa i DSC_0109organizacije manifestacije, Ovčarski dan i dalje ostaje naša lokalno najveća manifestacija i jedna od najznačajnijih poljoprivrednih manifestacija u regionu. Svi znamo koliko je potrebno rada, truda, vremena ali i finansijskih sredstava za jednu ovakvu manifestaciju, tako da članovi Udruženja stočara „Ovčar“ Sakule mogu biti ponosni što je njihov Ovčarski dan ove godine doživeo i svoje punoletstvo.DSC_0081 DSC_0135 DSC_0127 DSC_0064 DSC_0065

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije