Politika: DAN POSLE… (1. Deo)

19/03/2014

DAN POSLE… (1. Deo)
Opovo, 19. mart 2014;
Naravno, u pitanju je metafora, ali ako ćemo biti precizniji onda je „tri dana posle“. Izborni dan je prošao, saznali smo rezultate, prihvatili ih s radošću ili razočaranjem ali je konačno nestalo predizborne groznice i euforije, tako da se sada možemo bistre glave osvrnuti na ove izbore.

Srpska napredna stranka je ostvarila jedan od najubedljivijih rezultata od uvođenja višestranačkog pluralizma u Srbiji. Naprednjaci su iskoristili sve svoje prednosti ali i mane rivala, a odlučujuću prevagu je svakako imao neverovatno visok rejting Aleksandra Vučića. Stari srpski sindrom kulta vođe ili samo poverenje u čoveka koji je zaista započeo da radi nešto konkretno, tek naprednjaci će uz mali savez sa nekim od koalicionih partnera obezbediti dvotrećinsku većinu. Ono što im ide na ruku je činjenica da ih više niko ne može ucenjivati premijerskim mestom i ministarskim foteljama. Poslednjih 14 godina bili smo svedoci da su ministarstva podsećala na srednjovekovne feude čiji su gospodari bile pojedine stranke i njihovi lideri. U svakom slučaju Aleksandar Vučić i njegova stranka dobili su veliku šansu da neometano i efikasno rade baš ono što su obećali, a to su sprovođenje reformi, ekonomski oporavak zemlje i iskorenjivanje korupcije i kriminala. S druge strane, preuzeli su ogromnu odgovornost jer sada ne mogu na nikog da se „vade“. Problem je, što je vremena malo, a narod je na izmaku strpljenja. Ali vreme će pokazati svoje.

Socijalisti i penzioneri su ponovili rezultat iz 2012. godine i kako reče jedan kolega novinar, zacementirali se. Međutim, za razliku od pre dve godine ali i pre šest godina, više neće moći da diktiraju uslove (čitaj: ucenjuju). Vučić može sa njima ali isto tako može i bez njih.

Đilasove demokrate su prešle cenzus, ali po koju cenu. Rezultat ispo 6% je katastrofa za nekada jednu od najmoćnijih stranaka u Srbiji. Očigledno da je raskol u stranci i gubitak nekih medija bio fatalan za partiju iz Krunske br 69. S druge strane Boris Tadić je i pored ulaska u parlament jedan od gubitnika izbora. Da nije bilo Liginih glasova iz Vojvodine, Tadić bi ovog trenutka bio u društvu Čede, Mlađe, Voje i ostalih iz sada Druge političke lige. NDS je doživeo krah na gradskim izborima u Beogradu, a tek nešto bolje su prošli u centralnoj Srbiji. Međutim, DS, NDS i LSV zajedno nisu uspeli da osvoje ni upola glasova od pre dve godine kada su nastupali kao koalicija Izbor za bolji život. Šta je razlog ovog sunovrata nekadašnje Demokratske stranke i stranaka koje su nastale iz nje. Nešto od toga smo već i pomenuli u ovom tekstu (raskol, afere i sl) ali možda i to što je teško verovati ljudima koji vam u predizbornoj kampanji obećavaju bolje sutra, a iza sebe imaju 12 godina vođenja države i očajne rezultate. Očigledno je da su iscrpeli strpljenje srpskih birača.

Jedna od zanimljivosti ovih izbora je potpuno odsustvo desnice iz novog parlamenta. Imamo levicu (SPS), umerenu levicu i levi centar (PUPS, LSV, NDS, DS), centar (SNS) ali bez klasične desnice (Za Jedinstvenu Srbiju koliko god se trudili nismo uspeli da definišemo ideološku orjentaciju jer to izgleda ni oni sami verovatno ne znaju). Ovo je još zanimljivije jer je tendencija u svim evropskim zemljama da partije, desne i ultranacionalne orjentacije budu prisutne sa 5 – 10%, a u nekim državama, čak i na vlasti. Međutim, u Srbiji kao parlamentarne stranke nisu prisutne ni Demokratska stranka Srbije, ni Dveri, kao ni nova koalicija između SRS i Obraza. Nova tendencija srpskih birača ili jednostavno desnica koju ni ultranacionalisti nemaju poverenja.

U parlament je ušlo 23 stranaka i organizacija. Sad, ako imate malo zdravog razuma upitate se – otkud toliko stranaka kada je bilo 19 izbornih lista sa tek nekoliko koalicija, a censzus prešlo samo 7 lista (4 + 3 manjinske). Ništa novo u zemlji Srbiji. Tu je gomila stranaka koje su verovatno svesne da im je prelazak cenzusa „nemoguća misija“ pa se godinama švercuju uz velike. Nešto kao ribe paraziti koje plivaju uz ajkule čisteći im kožu, a zauzvrat ih ajkule ne diraju. Što bi naš narod rekao: „Umiljato jagnje dve majke sisa“.

U narednom tekstu DAN POSLE NA LOKALU

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije