Izbori 2014: KAKO SMO GLASALI 2012. GODINE

13/02/2014

KAKO SMO GLASALI 2012. GODINE
Opovo, 13. februar 2014
Idući u susret novim republičkim izborima i dok se aktivnosti stranaka previše ne razmahnu, podsetićemo vas na postignute rezultate stranaka na poslednjim parlamentarnim izborima na teritoriji naše opštine.

Redovni izbori za republički parlament održani su 6. maja 2012. godine ili pre 22 meseca. Sa ovim izborima istovremeno su organizovani i pokrajinski i lokalni izbori. Možda ne treba posebno ni isticati da su rezultati tradicionalno varijabilni u odnosu na nivo izbora i da se birači različito odlučuju i daju podršku na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Međutim, ovoga puta ćemo se zbog aktuelnosti situacije zadržati samo na republičkim izborima.

Na majske izbore 2012. godine, od 8610 upisanih birača izašlo je 5448, što predstavlja 63,28% ukupnog biračkog tela naše opštine. U pitanju je izuzetno visok procenat izlaznosti i pitanje je da li će se ponoviti i na vanrednim izborima. Inače, izlaznost je za većinu stranaka veoma bitna jer dok jednima odgovara visoka izlaznost, drugima to ne odgovara, ali to je već druga tema o kojoj ćemo govoriti u nekom od narednih priloga.

Najbolji rezultat je ostvarila Srpska napredna stranka dobivši 1513 glasova, što predstavlja 27,77% od ukupno izašlih birača. Za naprednjacima je sledila koalicija „Izbor za bolji život“ okupljena oko Demokratske stranke (LSV, SDPS) sa 1182 glasa (21,7%), zatim slede koalicija SPS-PUPS-JS 784 (14,39), koalicija Preokret (LDP, SPO) 330 (6,06), Demokratska stranka Srbije 314 (5,76%), Srpska radikalna stranka 295 (5,41%), Dveri 292 (5,36%), Pokret radnika i seljaka 148 (2,72%), URS 143 (2,62%), dok su ostale partije i koalicije imale minoran broj glasova.

U ovom trenutku nameće se pitanje u kolikoj meri opštinske političke organizacije mogu doprineti povećanju rejtinga svojim partijama. Najčešće minimalno, a u većoj meri tek u izuzetnim slučajevima. U to smo se uverili više puta kada su neke stranke na republičkom nivou ubedljivo pobeđivale, a na lokalu beležile dosta skromnije rezultate u odnosu na republičke. I ranije smo skretali pažnju da lokalne političke organizacije imaju slabiji rejting od svojih glavnih odbora. Činjenica je da je rejting političkih stranaka već etabliran jer na birače najviše uticaja imaju aktivnosti vodećih ljudi stranaka, harizme stranačkih vođa (sa često prisutnim fenomenom kulta vođe) i naravno nacionalni elektronski mediji i visokotiražna dnevna štampa iz kojih se uglavnom crpe informacije.

Naravno, ne može se apriori izostaviti i doprinos stranaka na lokalu. Iako njihov rejting nije odlučujući, u dobroj meri rezultat zavisi od njihove organizovanosti i predstavljanja programa ali pre svega političke ideje koja mora biti provučena kroz marketinšku prizmu. Razgovori sa biračima i sada popularne kampanje „od vrata do vrata“ možda više odgovaraju manjim strankama koje nisu toliko zastupljene u medijima i javnosti. I svakako, ne treba zanemariti uticaj koji imaju posete popularnih političara i njihov neposredan susret sa biračima. Opovo kao mala sredina i neznatno biračko telo u prošlosti retko je bila destinacija političara iz vrha, ali svaki put kada bi se to desilo, stranke čiji su oni članovi beležile bi bolje rezultate.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije