Zavod za javno zdravlje Pančevo: 15.FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

13/02/2014

15.FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

U okviru Kalendara javnog zdravlja, na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), uz podršku Ministarstva zdravlja i ove godine, 15. februar se obeležava kao “Međunarodni dan dece obolele od raka“

Cilj kampanje je edukacija šire javnosti i povećanje nivoa svesti društvene zajednice o problematici raka kod dece, poboljšanje uslova lečenja, rehabilitacije i socijalizacije obolele i izlečene dece, kao i pružanje moralne i materijalne pomoći deci i njihovim porodicama.

Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema. Svake godine u svetu više od 160.000 dece oboli, a oko 90.000 dece umre nekog oblika malignog tumora.

U Srbiji, gotovo svakoga dana, jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka Prema poslednjim podacima od malignih bolesti u Srbiji je obolelo 339 dece uzrasta od 0 do 19. godina, a umrlo je 52 dece ovog uzrasta. Kao i u većini zemalja i u Srbiji je registrovan porast stopa incidencije od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta. Na sreću, procenat izlečenja bolesti kod dece je veći nego kod odraslih. Petogodišnje preživljavanje dece obolele od raka u uzrastu od 0 do 14 godina značajno je poboljšano, sa manje od 50% do  skoro 80% danas.

U Južnobanatskom okrugu godišnje 5-15 dece oboli i 1-5 umre od malignih bolesti. Najčešće su bolesti su akutne leukemije i linfomi, maligne bolesti lokalizovane na mozgu i kostima.

Zdravstvena zaštita dece se obezbeđuje sprovođenjem preventivnih mera kroz redovne sistematske preglede i zdravstveno vaspitni rad. Sadržaj i obim preventivnih mera u oblasti zdravstvene zaštite predškolske, školske dece i omladine  je regulisan Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu i o participaciji za 2012. godinu kojim se obezbeđuje 16 sistematskih  pregleda u ovim uzrasnim kategorijama.

Cilj sistematskih pregleda je očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanje, suzbijanje i  rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja. Prepoznavanje značaja obavljanja redovnih sistematskih pregleda je od ključnog interesa za roditelje i decu.

Obavljanje redovnih sistematskih pregleda omogućava, organizovani sistematski nadzora nad zdravljem od strane edukovanih zdravstvenih radnika kao i pružanje adekvatnih informacija deci i roditeljima kako da prepoznaju rane znake bolesti u cilju blagovremenog lečenja.

Važno je da znamo da se i deca razboljevaju, da bolest ne bira, ali da se leče i da roditeljima i porodicama obolelih treba pomoći.

Direktor Zavoda:

Prim. dr Mica Sarić Tanasković

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije