1

1. maj u Opovu: Praznik rada obeležen tradicionalno uz roštilj

1. maj u Opovu: Praznik rada obeležen tradicionalno uz roštilj

OPOVO, 1. maj 2022 – Praznik rada ili Praznik roštilja, kako god bilo, i ove godine su „radnici i poštena inteligencija“, kako se to nekad govorilo, masovno izašli u prirodu da obeleže svoja radnička prava.

Tinejdžeri su već u subotu zauzeli mesta i kampovali na obalama Tamiša, mada je većina svoj izlet organizovala u dvorištima tako da su ulice već u prepodnevnima satima zamirisale na roštilj.

Ove godine, visok vodostaj i izlivanje Tamiša ograničili su izbor mesta za izlete, ko je našao mesto našao je, ostali su se snalazili, čarde, kafane ili poznata izletišta od Fruške gore do Deliblatske peščare.

Program standardan, pored tradicionalnog roštilja bilo je i onih koji su se odlučili za nešto konkretnije pa su okretali „nešto“ na ražnju. I tako prođe još jedan 1. maj, a imamo još dva neradna dana.
Srpska liga Vojvodina 25. kolo: Sakuljani podelili bodove u Somboru

Sakuljani podelili bodove u Somboru

SAKULE, 30. april 2022 – Na gostovanju u Somboru, fudbaleri Borca odigrali su nerešeno i osvojili bod.

RADNIČKI 1912 (Sombor) – BORAC (Sakule) 1:1

REZULTATI 25. kola: Radnički (Zr) – Dinamo 1945 2:1; OFK Vršac – OFK Stari Grad 2:0; Feniks 1995 – Borac (Š) 1:0; Tekstilac – Jedinstvo 0:1; Radnički 1912 – Borac (S) 1:1; 1. Maj Ruma – OFK Kikinda 3:0; Omladinac – Hajduk 1912 3:0; Tisa – OFK Bečej 1918 (nedelja).
Matične knjige venčanih: U aprilu održana dva venčanja

U aprilu održana dva venčanja

OPOVO, 1. maj 2022 – Tokom aprila na teritoriji Opštine Opovo održana su dva venčanja, po jedno u Opovu i Sakulama.

OPOVO: Boris Stupar i Jelena Martinov; SAKULE: Goran Vojinović i Sanela Ilić.
Galerija Jovan Popović: U subotu otvaranje izložbe slikarke Vesne Pavlović

Galerija Jovan Popović: U subotu otvaranje izložbe slikarke Vesne Pavlović

OPOVO, 1. maj 2022 – U subotu, 7. maja, u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu održaće se otvaranje izložbe „Ovde sam / I am here“, naše sugrađanke, slikarke Vesne Pavlović.

Izložbu će u 18 časova otvoriti direktorka Galerije Jovan Popović Katarina Nikolić Ralić, kustoskinja Ivana Milinković i autorka Vesna Pavlović.

Slojevitost u stvaralaštvu Vesne Pavlović ogleda se u njenom načinu poimanja tehnike kolaža. Ovi kolaži nastali su dekonstrukcijom ranijih dela umetnice i njihovom rekonstrukcijom u potpuno nove kompozicije. Umetnica odlukom da „uništi“ svoj dotadašnji rad uspela je da ga spase od zaborava rekontekstualizujući ga u potpuno novoj tehnici i izrazu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova: Prevencija za sprečavanje potencijalnih požara

Prevencija za sprečavanje potencijalnih požara

Srbija, 1. maj 2022
U proteklom periodu na teritoriji Republike Srbije evidentiran je veliki broj požara na otvorenom prostoru i šumskim kompleksima, izazvanim, između ostalog i nehatima i namernim radnjama NN lica. Povodom nastupajućih uskršnjih i prvomajskih praznika kada stanovništvo masovno upražnjava odlazak u prirodu,  MUP apeluje na građanstvo da dodatno obrati pažnju i strogo vodi računa o bezbednosti i uzme u obzir potencijalnu opasnost od požara koji bi mogli biti izazvani na otvorenom prostoru.
Kreativni klub ONB Opovo: Naredne subote kreativna radionica na temu skulptura od gipsa

Kreativni klub ONB Opovo: Naredne subote kreativna radionica na temu skulptura od gipsa

OPOVO, 1. maj 2022 – U subotu, 7. maja, u okviru Kreativnog kluba ONB Opovo, održaće se osma kreativna radionica na temu skulpture od gipsa.

Radionica je namenjena deci uzrasta do 15 godina, a radioničar je primenjeni umetnik i dizajner Olga Reljić

Zbog kompleksnosti i sušenja gipsa, naredne dve radionice će biti spojene. U subotu 7. maja skulpture će se praviti dok će se naredne subote (14. maja) bojiti.

Prijave su obavezne, a svi zainteresovani se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 063 10 68 319 ili na mejl [email protected]
Danas je Međunarodni praznik rada – 1. maj

BEOGRAD, 1. maj 2022
(Tanjug) – Širom sveta danas se obeležava 1. maj, Međunarodni praznik rada, kao manifestacija solidarnosti radnika u borbi protiv svih vidova nepravde i eksploatacije i za poboljšanje radnih uslova.

Taj datum, svojevrsni je simbol vizije i borbe za bolji položaj rada i uopšte pravedniji svet, ali i manifestacija podsećanja na žrtve u toj borbi.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina hiljada radnika demonstriralo ulicama, zahtevajući povoljnije uslove rada, bolji položaj radnika, između ostalog i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena.

Bili su to tada gotovo revolucionarni zahtevi i usledila je oštra reakcija poslodavaca i vlasti.

Tog dana u Čikagu, 1886. godine, oko 40.000 radnika stupilo je u generalni štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i slobodnog vremena. Organizatori su prethodno predočili realne probleme i ispostavili neposredne zahteve poslodavcima.

Protest na koji je odgovoreno represijom i brutalnom reakcijom vlasti i poslodavaca, a potom i niza žrtava, prihvaćen je kao simbol borbe za prava rada i obespravljenih uopšte.

Te 1886, u Čikagu, protesti su započeli 1. maja, a do najoštrijih sukoba s policijom došlo je 4. i 5. maja, kada su se proširili i van Čikaga.

Policija je intervencijom nastojala da razbije protestne skupove i dovede do podele demonstranata, što se završilo ozbiljnim sukobima u kojima je bilo žrtava među štrajkačima, ali i među pripadnicima policije.

U sukobima s policijom ubijeno je najmanje šest i ranjeno oko 50 radnika, a veliki broj je uhapšen. Više radničkih vođa osuđeno je docnije na smrt, trojica na robiju.

U znak sećanja na velike manifestacije obespravljenih, i njihovu odlučnu borbu, s nizom žrtava, na Osnivačkom kongresu Druge internacionale 1889. godine, održanom o 100. godišnjici pada Bastilje, 14. jula, odlučeno je da se 1. maj nadalje širom sveta obeležava kao međunarodni praznik rada sa masovnim skupovima, demonstracijama i prigodnim manifestacijama, u znak sećanja i opomene.

Na Drugom kongresu 1891. godine 1. maj je i formalno proglašen za Međunarodni praznik rada. Trebalo je da to bude opšta manifestacija solidarnosti radnika u borbi protiv svih vidova nepravde i eksploatacije.

Postupno, kako su sindikalni i radnički pokreti jačali, tokom poslednjih godina 19. veka i prvih decenija 20. veka, 1. maj je sve masovnije prihvatan i obeležavan, vrlo često i širokim protestnim manifestacijama.

U Srbiji, 1. maj je prvi put obeležen kao Praznik rada 1893. godine, protestnim skupovima u Beogradu.

Prvomajske manifestacije u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre skupom u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine docnije.

Poslednjih decenija, usled sve upadljivije raslojenosti i urušavanja prava radnika, prvomajski protesti širom sveta ponovo dobijaju vidove oštrijih protestnih okupljanja.

U skladu sa Zakonom o državnim praznicima, 1. maj se kao praznik u Srbiji neradno obeležava dva dana.