1

Ministarstvo prosvete: Podnošenje zahteva za upis prvaka počinje 1. februara

Podnošenje zahteva za upis prvaka počinje 1. februara

BEOGRAD, 25. januara (Tanjug) – Podnošenje zahteva izabranoj školi za upis dece u prvi razred počinje 1. februara.
U Ministarstvu prosvete kažu za Tanjug da je škola dužna da upiše svako dete sa područja škole.
Takođe, navode da škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja u skladu sa prostornim i kadrovskim mogućnostima škole.
Škola je dužna da obavesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis.
Za prijavu deteta na uvid se podnosi važeća lična karta, sa adresom roditelja ili staratelja, kao i rešenje o starateljstvu za decu pod starateljstvom
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu: Konkursi iz oblasti ribarstva i stočne proizvodnje

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu: Konkursi iz oblasti ribarstva i stočne proizvodnje

OPOVO, 25. januar 2022 – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je dva konkursa iz oblasti ribarstva i stočne proizvodnje.

Konkurs za dodelu sredstava za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine za 2022. godinu: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-dodelu-sredstava-za-podizanje-novih-ribnjaka-i-rekonstrukciju-postojecih-na-teritoriji-ap-vojvodine-za-2022-godinu/

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu mleka i mesa na gazdinstvima u AP Vojvodini 2022 .godini: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-dodelu-podsticajnih-sredstava-za-poboljsanje-stocarske-proizvodnje-na-poljoprivrednim-gazdinstvima-i-ekonomske-aktivnosti-u-cilju-podizanja-konurentnosti-u-smislu-dodavanja-vrednosti-kroz/
Vinarijada u Dolovu: Takmičenje, degustacija, sadnice, orezivanje i slava

Takmičenje, degustacija, sadnice, orezivanje i slava

DOLOVO, 25. januar 2022 – U organizaciji Udruženja vinogradara i vinara „Sveti Trifun“, od 8. do 13. februara u Dolovu se po 24. održava manifestacija „Vinarijada“. Pored takmičarskog i slavskog dela u programu će biti degustacije, likovne i etno izložbe, podela sadnica, degustacija i prodaja štrudla i kolača.

Utorak, 8. februar; Promocija Vinarijade i degustacija vina u Pančevu (11:00 – 16:00h)  

Petak, 11. februar; Izložba slika u galeriji Doma kulture (9:00 – 13:00h); Prijem uzoraka mladih vina za takmičenje u prostorijama Doma kulture Dolovo (15:00 – 20:00h)

Subota, 12. februar; Promocija Vinarijade na pijačnom trgu u Dolovu, degustacija i prodaja domaćih vina, degustacija i prodaja domaće štrudle i kolača članica Udruženja žena „Dolovke“, etno postavka domaće radinosti, etno postavka opreme za preradu grožđa (8:00h).

Izložba slika u galeriji Doma kulture (9:00 – 13:00h)

Otvaranje 24. Vinarijade (10:00h), u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije zvanično otvaranje Vinarijade će izostati.

Besplatna podela sadnica vinove loze za podsticaj razvoja vinogradarstva (11:00h)

Prijem uzoraka mladih vina za takmičenje u prostorijama Doma kulture Dolovo. Jedan uzorak čine dve boce istog vina. Cena po uzorku je 200 dinara (9:00 – 15:00h)

Početak rada Komisije za ocenjivanje vina (15:00h)

Nedelja, 13. februar; Odlazak u vinograd Udruženja „Sveti Trifun“ gde će se uz prisustvo sveštenika obaviti simbolično orezivanje vinograda i rezanje slavkog kolača u objektu Udruženja sa domaćinom slave (12:00h)

Dodela priznanja za pobednike u sve četiri kategorije biće naknadno organizovana u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, o čemu će pobednici biti naknadno obavešteni.

Kontakt telefoni: 063 8270 799 / 062 444 913 / 062 827 8891 / 063 892 3772

[email protected]
Autobuska stanica Opovo: Juče bilo problema, danas održani svi polasci

Juče bilo problema, danas održani svi polasci

Opovo, 25. januar 2022
Kako saznajemo na autobuskoj stanici Opovo danas su održani svi polasci redovno  i nije bilo kašnjenja. Svi prevoznici održavaju polaske na vreme, a nadamo se da će tako ostati i do kraja dana.

Tokom jučerašnjeg dana su se desili izvesni problemi sa „Lastinim“ autobusima kada nekilko polazaka nije održano, kako su dežurni dispečeri Laste rekli, zbog zamrzavanja vozila.
Vremenske prilike: Još jedan ledeni dan, Srbija u crvenom i narandžastom

Još jedan ledeni dan, Srbija u crvenom i narandžastom

Srbija, 25. januar, 2022
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na području Srbije ujutro biti veoma hladno sa temperaturom u većini mesta od minus 17 do minus 6 stepeni celzijusa, na planinama i oko minus 20 stepeni.
Maksimalna temperatura biće od minus 4 do 2 stepena.
Na području Banata, jugoistočne Srbije, jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno. U ostalim delovima zemlje uključen je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

U Srbiji je jutros u 8 sati bilo najhladnije u Sjenici, gde je izmereno minus 24 stepena, pokazuju podaci RHMZ. U Požegi je bilo minus 17, u Kuršumlji, Smederevskoj Palanci i Banatskom Karlovcu minus 16, a na Zlatiboru i u Vranju minus 15 stepeni Celzijusa.

REGION:

I u Bosni i Hercegovini svanulo je ledeno jutro. Glavni grad Sarajevo okovan je ledom, a jutros je u pojedinim delovima grada izmereno minus 17 stepeni.

Zahlađenje stiglo je u Hrvatsku. U 7 sati jutros u Sinju je izmereno minus 11 stepeni, a u Makarskoj, Dubrovniku i Splitu bilo je nula stepeni.

U Severnoj Makedoniji najhladnije je bilo u Mavrovskim Hanovima i u Berovu, gde je izmereno minus 20 stepeni. Na Popovoj Šapki bilo je minus 18, a u Bitoli i Krivoj Palanci minus 16 stepeni Celzijusa.

Sutra na severu Srbije, a od četvrtka i u ostalim krajevima slabljenje jutarnjih mrazeva i postepeni porast dnevnih temperatura.
Saobraćaj i vozila: Tehnički pregled i stroži uslovi

Saobraćaj i vozila: Tehnički pregled i stroži uslovi

Izvor: Blic
Kontrola ispravnosti vozila je toliko pooštrena od 5. jula prošle godine da na mnogim linijama tehničkog pregleda tek svaki treći automobil iz prve prođe testiranje za registraciju.

Na tehničkom pregledu se pada, između ostalog, zato što na registarskoj oznaci ne svetli jedna lampica ili zato što ne radi prskalica za staklo.

Koliko je sredinom prošle godine tehnički pregled postao rigorozniji mnogi se upoznaju tek početkom ove godine pošto se po prvi put suočavaju sa kontrolom ispravnosti vozila po, uslovno rečeno, novim pravilima, piše Blic. A najveća novina, zapravo, nije pravilo nego način kontrole tehničkog pregleda.

Naime, od 5. jula prošle godine sve linije tehničkog pregleda moraju da budu pokrivene kamerama odnosno video nadzorom. To znači da praktično više nema “gledanja kroz prste” zbog sićušnog nedostaka ili kvara na automobilu.

Kako to izgleda u praksi za “Blic” objašnjavaju zaposleni na jednom od tehničkih pregleda na Voždovcu.

Ranije smo imali obavezu da automobil na tehničkom pregledu fotografišemo spreda, otpozadi i sa leve i desne strane i posle smo mogli da radimo kako smo hteli. Ali od 5. jula prošle godine to više ne možemo pošto nam je linija tehničkog pregleda prekrivena kamerama“, objašnjavaju na jednom od tehničkih pregleda.

Kako kažu, zbog toga više ne mogu da zažmure na jedno oko zbog sitne neispravnosti.

Da bi neki automobil mogao da prođe tehnički pregled mora da ima apsolutno ispravnu svetlosnu signalizaciju. To pored migavaca, farova, stop svetla znači i rikverc svestlo. I ne samo to nego i ispravne sijalice na registarskim tablicama. Ako samo jedna sijalica na tablici ne radi automobil ne može da prođe tehnički pregled“, ističu sagovornici Blica.

Buba iz 1969. prošla iz prve, a “Škoda” iz 2018. nije

Kao primer daju nedavnu situaciju.

Žena je došla sa bubom iz 1969. godine i super očuvanom karoserijom i iz prve prošla tehnički. S druge strane, čovek sa škodom superb 2018. godište pao je jer mu nije radilo rikverc svetlo“, navode na tehničkom pregledu.

Takođe, prskalica za staklo mora da bude apsolutno ispravna.

Brisači na prednjem staklu i prskalica za šoferšajbnu moraju da rade. Ako nema tečnosti za staklo zaposleni proverava da li radi motor za izbacivanje tečnosti. Što bi se reklo, proverava da li zuji prskalica. Ako zuji vozilo može da prođe tehnički. U početku nije moglo da se registruje nijedno vozilo kome ne radi brisač na zadnjem staklu, ako ga fabrički ima. Sada to nije uslov za registraciju vozila“, naglašavaju na tehničkom pregledu.

Kočnica može da hvata, ali disk da bude kriv…

Kao i ranije, na tehničkom pregledu najbitnija je ispravnost kočnica, signalizacije i upravljačkog sistema uz karoseriju.

Proveravamo prednju, zadnju i ručnu kočnicu. Dešava se da isprobano prednju kočnicu i da dobro ‘hvata’, ali da je disk previše kriv odnosno da ovalnost diska nije dobra zbog čega vozilo pada na pregledu. Isto tako događa se da zadnja kočnica dobro koči, ali da je kriv doboš zbog čega kompjuterizovani valjak prijavljuje neispravnost“, objašnjavaju na tehničkom pregledu.

Na sreću po mnoge vozače, obaveza da svako vozilo mora da ima katalizator odložena je za 2023. godinu.

Zbog prekomerne količne izduvnih gasova pada se na tehničkom pregledu, ali ne toliko često. Izduvni gasovi nisu nužno povezani sa katalizatorom. Prekomernu količinu izduvnih gasova uglavnom imaju oni kojima su skroz otišle dizne koje izbacuju čisto gorivo ili oni kojima su DPF filteri zapušeni“, kažu na tehničkom pregledu.

Od kako je 5. jula prošle godine pooštren tehnički pregled nisu mogla da budu registrovana ni vozila kod kojih nije mogao šiber da se otvori.

Ipak, vremenom to se više ne zahteva od vlasnika vozila jer je procenjeno da to ne utiče na bezbednost. S druge strane, kabrioleti ne mogu da prođu tehnički ako im ne radi pokretni krov. Takođe, na pregledu se pada ako, recimo, ne može u potpunosti da se otvori prednji ili zadnji prozor“, kažu na tehničkom pregledu i dodaju da je sada praktično teže proći tehnički pregled u Srbiji nego u Nemačkoj.