1

Kreativna radionica: Stvaramo sami animirani film

Stvaramo sami animirani film

OPOVO, 16. septembar 20121 – U okviru programa manifestacije Čarobni svet bajki“ danas je u Kulturnom centru Opovo održana kreativna radionica na temu „Stvaramo sami animirani film“.

Polaznici radionice su bila deca uzrasta od 5. do 8. razreda, a majstorski kurs je držala nastavnica animacionog studija, slikarka Jelena nastavnica animacionog studija, slikarka Jelena Atraškević – Zlatković  iz Centra za učenje, edukaciju i razvoj kreativnosti „Plavi slon“ Beograd.
Opštinsko veće Opštine Opovo: Održana 20. sednica, na dnevnom redu 20 tačaka

Održana 20. sednica, na dnevnom redu 20 tačaka

OPOVO, 16. septembar 2021 – Na 20. sednici Opštinskog veća Opštine Opovo razmatrano je 20 tačaka dnevnog reda.

1. Razmatranje  Zapisnika sa 19. sednice Opštinskog veća opštine Opovo;

2. Predlog Odluke o određivanju lokacije za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja na teritoriji opštine Opovo;

3. Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o obavljanju  komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Opovo;

4. Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora JP „Mladost“ Opovo o kreditnom zaduženju;

5. Predlog Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima i načinu regresiranja dela troškova prevoza studenata i učenika srednjih škola;

6. Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja službenih mobilnih telefona;

7. Odluka o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine opovo Parcela br. 4295/2 KO Baranda;

8. Odluka o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine opovo Parcela br. 4295/3 KO Baranda;

9. Odluka o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine opovo Parcela br. 4416 KO Opovo;

10. Odluka o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine opovo Parcela br. 5706 KO Opovo;

11. Odluka o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine opovo Parcela br. 4165 KO Opovo;

12. Odluka o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine opovo Parcela br. 5343/2 KO Opovo;

13. Razmatranje Izveštaja Odeljenja za imovinsko – pravne, stambeno-komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Opovo o davanju u zakup poslovnog prostora; 

14. Rešenje o odobravanju korišćenja tekuće budžetske rezerve za realizaciju projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini na teritoriji opštine Opovo;

15. Rešenje o odobravanju korišćenja tekuće budžetske rezerve za povećanje aproprijacije za isplatu naknada u okviru razdela 1 Skupština opštine;

16. Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za pokriće pratećih troškova dugoročnog zaduživanja kod poslovne banke;

17. Zaključak o usvajanju Izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz Programa poslovanja JP „Mladost“ Opovo za period od 01.01.2021. godine do 30.06.2021. godine;

18. Izveštaj Centra za socijalni rad „Opovo“ Opovo o utrošenim sredstvima za jednokratne pomoći i troškove sahrana za period 01.08.2021. do 31.08.2021. godine;

19. Verifikacija akata donetih između dve sednice telefonskim putem; 

20. Tekuća pitanja;
Kabinet predsednika opštine: Intenzivno se radi na rešavanju problema javne rasvete u Barandi

Intenzivno se radi na rešavanju problema javne rasvete u Barandi

OPOVO, 16. septembar 2021 –

Zbog problema javne rasvete u Barandi saopštenjem se građanstvu danas obratio predsednik opštine Miloš Markov:

„Odmah nakon završetka radova na zameni rasvete uočen je problem u pojedinim ulicama u Barandi gde je jedan deo neosvetljen, a drugi deo ima problem sa napajanjem. Mi smo odmah kontaktirali našeg privatnog partnera na javno privatnom partnerstvu ovog projekta, koji nam je predočio da su neke stvari u nadležnosti elektrodistribucije.

Mi smo stupili u kontakt i sa elektrodistribucijom, juče sam bi na sastanku sa direktorom, kako bi predočio probleme vezano za rasvetu u Barandi i oni su već danas izašli na teren kako bi videli koje vrste problema i kvarova su u pitanju. Međutim, danas kada su oni izašli na teren, o čemu će nas i pismeno obavestiti, ustanovili su da postojeća problematika nije u njihovoj nadležnosti.

Mi ćemo kao javni partner i neko ko vodi računa o građanima sa teritorije naše opštine, posebno u ovom slučaju Barande, u što skrijem vremenskom roku stupiti u kontakt sa partnerom koji je izvodio radove na zameni javne rasvete i videti kako bi se otklonio kvar. Dakle, mi kao osnivači smo odmah prepoznali problem koji su nam Baranđani predočili, kontaktirali smo prvo privatnog partnera, pa onda elektrodistribuciju, dobili povratne informacije i sa jedne i sa druge strane, i sad ćemo insistirati da se problem reši u što skorijem mogućem vremenu. Zahavaljujemo se našim građanima na stsrpljenju i razumevanju i mi ćemo dati sve od sebe da ovaj problem rešimo što pre“, kaže se u saopštenju Miloša Markova. 
Evropska nedelja mobilnosti 2021: Krećimo se održivo ! Ostanimo zdravi!

Krećimo se održivo ! Ostanimo zdravi!

OPOVO, 16. Septembar 2021 – Od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra obeležava se  Evropska nedelja mobilnosti sa ciljem promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva, i na taj način se direkto utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida i zagađenje vazduha.

Tema ovogodišnje kampanje je Održiva mobilnost za zdraviji život praćena sloganom – Krećimo se održivo ! Ostanimo zdravi!

Alternativni načini kretanja kao što su upotreba bicikala i pešačenje imaju monogostruke prednosti: socijalna i ekonomska pristupačnost, pouzdanost, nula emisija i poboljšanje javnog zdravlja i kvaliteta života. Naše stanovnišvo već  ima razvijene navike u pešačenju i uobičajenom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva.Da bi se osigurale sve  prednosti, pešačenje i biciklizam moraju biti bezbedni a zadatak lokalnih vlasti je da sprovođenjem trajnih mera  obezbede putnu infrastrukturu da pešaci i biciklisti  ne budu ugroženi učesnici u saobraćaju.

Opština Opovo se i ove godine pridružuje kampanji  sa preko 2500  gradova i opština iz oko 50 država.

Završetak akcije je u sredu 22. septembra kada možemo ličnim primerom podržati akciju “Dan bez automobile u gradovima i opštinama”  i pešice ili biciklom doći na posao.

Inspektorka za zaštitu životne sredine, Marina Mitrović
Plan razvoja Opštine Opovo: Održan drugi sastanak radne grupe

Održan drugi sastanak radne grupe
OPOVO, 16. septembar 2021 – U sklopu projektnih aktivnosti lokalne samouprave održan je drugi sastanak radne grupe za izradu Plana razvoja Opštine Opovo sa ciljem definisanja prirotetnih ciljeva u sektorima i oblastima. Sastanak je vodio koordinator projekta Dragan Ugrinov.
Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Paprika punjena sirom i pršutom

Paprika punjena sirom i pršutom

Priprema:
Preseći papriku na pola očistiti od semenki i oprati. Smesi od sira i jaja dodati pršut i sjediniti, zatim napuniti papriku, poređati na pek papir pa peći u rerni na 200 stepeni  20 minuta

Sastojci:

2 sveže paprike babure

100gr kačkavalja

200gr feta sira

100g pršute

1 jaje

So

Biber

Peršunov list
Omladinska liga južnog Banata: I Omladinac startovao pobedom

I Omladinac startovao pobedom

OPOVO, 16. septembar 2021 – U zaostaloj utakmici 2. kola Omladinske lige južnog Banata – grupa Sever, opovački Omladinac je pobedio jabučku Jugoslaviju rezultatom 5:3. Strelci za Omladinac su bili Bojan Todorović, Stefan Todorović (2), Petrović i Bogić.

U nedelju Radnički je pobedio Jedinstvo Stević iz Kačareva 4:2, dok je sakulski Borac ubedljiv protiv pančevačke Mladosti 6:1.
Ministarstvo finansija: Drugi ciklus programa “Moja prva plata” za 10.000 mladih

Drugi ciklus programa “Moja prva plata” za 10.000 mladih

BEOGRAD, 16. septembra (Tanjug)
U drugom ciklusu programa “Moja prva plata”  10.000 ljudi mlađih od 30 godina će dobiti priliku da u toku devet meseci steknu svoja prva priktična iskustva u struci.
Poziv za prijavu poslodavaca otvoren je do 20. septembra, dok će mladi koji ispunjavaju uslove po konkursu programa “Moja prva plata” moći da se prijave od 1. do 31. Oktobra.
Vremenske prilike: I danas toplo, ponegde moguća kiša

I danas toplo, ponegde moguća kiša

Danas se u Beogradu i okolini prognozira malo do umereno oblačno i toplo. Na širem podučju grada moguća kratokotrajna kiša. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura oko 19, a najviša dnevna oko 33 stepena.

U petak ujutru i pre podne na severu i zapadu naoblačenje i osveženje mestimično sa kišom, ponegde i pljuskovima sa grmljavinom, koje će se do kraja dana proširiti i na ostale krajeve. Od subote promenljivo oblačno, svežije, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom.