1

Analiza javnih vodovoda u Srbiji: Voda u Opovu u grupi ispravnih

Voda u Opovu u grupi ispravnih

OPOVO, 19. avgust 2021 – Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ objavljen je „Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata u Republici Srbiji za 2020. godinu“.

Analizirana je fizičko – hemijska i mikrobiološka ispravnost uzoraka vode za piće 2056 javnih vodovoda i vodnih objekata. Kontrolisano je 156 javnih vodovoda gradskih naselja, 827 javnih vodovoda seoskih naselja i 1073 vodnih objekata.

Analizom je utvrđeno da 107 javnih vodovoda ima ispravnost vode, odnosno manje od 5% mikrobiološki i manje od 20% fizičko-hemijski neispravnih uzoraka vode na godišnjem nivou. Ono što je za nas bitno da se na tom spisku nalazi i Opština Opovo (procenat mikrobiološke nesispravnosti 1,1 i procenat fizičko-hemijske nesispravnosti 10,7).

Pored Opova, ispravnu vodu u Južnobanatskom okrugu ima i Pančevo. Fizičko-hemijsku neispravnost imaju Kovin, Kovačica i Alibunar, mikrobiološku neispravnost Vršac, dok Bela Crkva i Plandište imaju udruženu neispravnost.

Najčešći uzorci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla.
Pozorišna predstava: Ženski razgovori

Ženski razgovori

Opovo, 19. Avgust 2021.
Na velikoj sceni kulturnog centra za 20. avgust je zakazana predstava “Ženski razgovori” po tekstu Duška Radovića. Karte po ceni od 400 dinara možete nabaviti u Opštinskoj narodnoj biblioteci.
Sa jednostavnim scenskim dekorom od tri stolice, tri šešira, tri kafe i kisele vode, ovaj komad je proputovao sve bivše republike nekadašnje Jugoslavije. Privukao je veliku pažnju publike i na gostovanjima u mnogim metropolama sveta, uvek je praćen salvama aplauza.

Na sreću, muško-ženski odnosi i sukobi razrešavaju se stihovima velikog Duška Radovića:

LjUBAV SRCE SLAMA
AL NE NUDI SPAS!
TEŠKO JE SA VAMA,
JOŠ TEŽE BEZ VAS!
Banka Poštanska štedionica: Najava budžetskih isplata za petak 20. avgust

Najava budžetskih isplata za petak 20. avgust

Opovo, 19. avgust 2021
Banka Poštanska štedionica obaveštava korisnike da je za sutra, u petak 20. avgusta planirana isplata za sledeće kategorije: Dečji dodatak za jul 2021. za Srbiju i Kosovo i Metohiju, roditeljski dodatak za jul 2021. za Srbiju i Kosovo i Metohiju. boračko-invalidska zaštita za jul 2021. nega i pomoć za jul 2021. za Srbiju i Kosovo i Metohiju, novčana socijalna pomoć za jul 2021. za Srbiju i Kosovo i Metohiju kao i za  porodični smeštaj za jul 2021.
Saobraćaj: Za pola godine 15 saobraćajki sa smrtnim ishodom u Južnom Banatu

Za pola godine 15 saobraćajki sa smrtnim ishodom u Južnom Banatu
Izvor: 013 Info
Na području Policijske uprave Pančevo, tokom prvih 6 meseci, evidentirane su 393 saobraćajne nezgode, 15 osoba je poginulo, 47 je zadobilo teške telesne povrede, a 265 lakše – navodi se informaciji koju je 013info dobio od MUP-a.
U ovom periodu otkriveno je 15.151 prekršaja, od kojih je više od petine, odnosno  3.212, prekršaja prekoračenje brzine. Takođe, sankcionisano je 2.964 prekršaja nekorišćenja pojasa, kao i 936 prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.
Redovnim i pojačanim kontrolama, policija je iz saobraćaja isključila 722 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola i 73 koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.
Na teritoriji grada Pančeva, od početka godine do kraja juna evidentirano je 255 saobraćajnih nezgoda, osam osoba je poginulo, 19 je zadobilo teške telesne povrede, a 165 lakše.
U gradu Pančevu, u ovom periodu, otkriven je 5.581 prekršaj, od kojih je petina, odnosno 1.118, prekršaja prekoračenje brzine. Osim brzine, sankcionisana su i 1.204 prekršaja nekorišćenja pojasa, kao i 407 prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.