1

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Obaveštenje o terminu izvođenja biološkog tretiranja larvi komaraca

Obaveštenje o terminu izvođenja biološkog tretiranja larvi komaraca

U petak 04. juna sa početkom u 7,00 časova sprovešće se  avio tretman biološkog suzbijanja larvi komaraca na teritoriji opštine Opovo. Biće upotrebljen preparat VectoBac WG  u koncentraciji 0,25 kg/ha na povcršini od 150 ha. Insekticid nije nije opasan za pčele.

Inspektorka za zaštitu životne sredine
Marina Mitrović
Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Rižoto sa lososom

Rižoto sa lososom

Priprema

Crni luk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju zajedno sa čeri paradajzom oko 2minuta. Dodati beli luk i belo vino, nastaviti sa dinstanjem 1 minut, pa dodati sveži file lososa iseckan na kockice. Propržiti oko 2 min pa dodati kuvani pirinač, neutralnu pavlaku, paradajz pelata i parmezan. Nastaviti sa kuvanjem oko 3 minuta, odnosno dok masa ne postane kompaktna. Jelo servirati uz citrusno voće, rukolu i ohlađeno belo vino sorte Chardonnay.
Namirnice:

100g svežeg lososa

20g maslaca

100 g čeri paradajza

50g crnog luka

10g belog luka

0.5dl belog vina

200g arborio pirinča (skuvanog)

100g neutralne pavlake

80g paradajz pelata

Parmezan

Sveži peršuna

Pomorandža

Limun
KK Agros Basket: Sponzor Agros doo Opovo uvek uz opovačke košarkašice

Sponzor Agros doo Opovo uvek uz opovačke košarkašice

OPOVO, 2. jun 2021 – Plasmanom na finalni turnir kadetskog KSB prvenstva opovačke košarkašice su još jednom ostvarile veliki uspeh i pokazale da se u KK Agros Basket dobro radi.

„Svakako i sam plasman na zavrsni turnir je veliki uspeh za naš klub jer okosnicu naše kadetske ekipe čine pionirke 2006/2007 godište pojačane sa dva igrača kadestskog uzrasta (2004. godište). Odigrale su naše devojčice sjajan turnir, igrale egal utakmice sa sve tri ekipe u prvom poluvremenu, ali jednostavno fizički nisu mogle da isprate celu utakmicu, a nedostajalo i malo sreće da se uzme jedna od medalja. Svakako, ovaj turnir je veliko iskustvo i velik uspeh za naš klub i decu“, navodi se u saopštenju KK Agros Basket.

Uz košarkaški klub Agros Basket uvek ide i njihov generalni sponzor Agros doo Opovo koji ih već godinama podržava. Podrška ni ovog puta nije izostala tako da je za košarkašice i stručni štab nakon finalnog turnira u Obrenovcu i kraja sezone organizovana večera u hotelu „Stari Banat“ u Opovu.
Srcem kroz ravnicu: Novi Sad

Novi Sad

Za njega kažu da je kao čigra, kada deluje da stoji on se u stvari tada najbrže okreće.

Vodimo vas u jedan od najlepših srpskih i srednjeevropskih gradova, Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu.

Emisija Srcem kroz ravnicu, četvrtkom, na kanalu BalkanTrip od 20 časova.

Petak, 4. jun, Agro TV od 18:30h, subota 5. jun Star Tv 12:45h i subota 5. jun Rtv Vojvodina u 12:05h
Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe, tri devojčice i jedan dečak

Paketi za novorođene bebe, tri devojčice i jedan dečak

OPOVO, 2. jun 2021 – U prvoj junskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila četiri paketa za tri devojčice i jednog dečaka. Jedna prinova je aprilska, dok su tri majske. Po dve bebe su iz Opova i Sefkerina.

Pakete su uručili zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i odbornik Predrag Ginculj.

APRIL: Darija Vujić (Opovo); MAJ: Irina Panajotović (Sefkerin), Anastasija Mojsa (Opovo), Miloš Milosavljević (Sefkerin).
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu: Konkurs za odgajivače stoke

Konkurs za odgajivače stoke

OPOVO, 2. jun 2021 – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za raspodelu sredstava iz godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u AP Vojvodini u 2021. godini.

Sredstva za sprovođenje Godišnjeg programa mera za odgajivački program u AP Vojvodini za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 50.000.000,00 dinara koristiće se za:

a) Sprovođenje mera odgajivačkog programa u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, živinarstvu, kod kopitara i u pčelarstvu (ukupno 46.000.000 dinara);

b) poslovima kontrole sprovođenja programa (4.000.000,00 dinara).

Pravo na podnošenje prijave za korišćenje sredstava:

a) imaju odgajivačke organizacije i organizacije s posebnim ovlašćenjima iz AP Vojvodine, koje ispunjavaju uslove iz člana 7, 8, . i 10. Zakona o stočarstvu („Službeni glasnik RS”, br. 41/09 i 93/12 i 14/16). b) imaju odgajivačke organizacije s teritorije AP Vojvodine, koje ispunjavaju uslove iz člana 9. Zakona o stočarstvu („Službeni glasnik RS”, br. 41/09 i 93/12 i 14/16).

Ukoliko se sredstva prema ovom programu, na osnovu prispele konkursne dokumentacije, ne realizuju u celosti, odlukom pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo preusmeravaju se na odgajivačke mere kod drugih vrsta stoke (tabele 1–6.), a do planiranog maksimalnog godišnjeg obima odgajivačkih mera predviđenog Dugoročnim programom mera za sprovođenje odgajivačkog programa u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za period 2020–2024. godine („Službeni list APV”, broj: 66/20) – u daljem tekstu: Dugoročni program. Ukoliko se sprovede veći obim pojedinih odgajivačkih mera od obima predviđenog konkursom, a najviše do maksimalnog godišnjeg obima pojedinih mera utvrđenih Dugoročnim programom, tada će cena po jedinici mere biti srazmerno niža. Osnovne odgajivačke organizacije i organizacije s posebnim ovlašćenjima (član 7. I 10. Zakona o stočarstvu) konkurišu za nadoknadu troškova i ostvaruju pravo na sredstva, putem Regionalne odgajivačke organizacije (član 8. Zakona o stočarstvu), na čijoj teritoriji su izvršavali poslove, a koja kontroliše njihov rad i obrađuje dobijene podatke. Konkursnu dokumentaciju prikupljenu od organizacija iz svog regiona zajedno sa zbirnim spiskom organizacija koje ispunjavaju uslove konkursa, Regionalna odgajivačka organizacija dostavlja ovom sekretarijatu.

Potrebna konkursna dokumentacija podnosi se zaključno sa 30.09.2021. godine, na sledeću adresu: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 16, s naznakom: „Konkurs za odgajivanje stoke”. Tekst konkursa i prijava na konkurs nalaze se na sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs

Prijave koje se dostave nakon navedenog roka ili s nepotpunom dokumentacijom, neće biti razmatrane.

Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon: 021/4881-852

Prijava za konkurs: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-raspodelu-sredstava-iz-godisnjeg-programa-mera-za-sprovodjenje-odgajivackog-programa-u-ap-vojvodini-u-2021-godini/
Druga južnobanatska liga Zapad: Rezultati plejofa i baraža

Rezultati plejofa i baraža

OPOVO, 2. jun 2021 – Prošlog vikenda odigrane su prvi polufinalni mečevi plejofa za ulazak u Prvu južnobanatsku ligu i baraž utakmice za opstanak u Drugoj južnobanatskoj ligi Zapad.

U polufinalnim utakmicama plejofa dosta iznenađenja. Unirea je pobedila favorita Jedinstvo Stević iz Kačareva, dok su Glogonjci izgubili na domaćem terenu od Dolova.

Unirea (Uzdin) – Jedinstvo Stević (Kačarevo) 4:3

Glogonj – Dolovo 0:1

Što se tiče baraža za opstanak u Drugoj južnobanatskoj ligi zapad, Opovčani su ubedljivom pobedom nad Borcem gotovo osigurali opstanak, dok će Pobeda i Mladost pitanje opstanka rešavati u revanšu.

Omladinac 1927 (Opovo) – Borac (Pločica) 7:1

Pobeda (Samoš) – Mladost (Vojlovica) 3:2