1

Svetski dan vode: Vrednost vode je tema 2021. godine

Vrednost vode je tema 2021. godine

OPOVO, 22. mart 2021 – Svetski dan voda obeležava se svakog marta 22 godine, a usvojen je rezolucijom UN u decembru 1992. Već od 1993 godine., Ovaj dan je počeo da se obeležava i, vremenom, značaj ovog dana je sve veći. Cilj obeležavanja ovog dana je da vas podsetimo na važnost vode i sve veći nedostatak pijaće vode u mnogim delovima sveta. Bez vode nema života, voda predstavlja živo stanje na planeti Zemlji. Prvi oblici života nastali su u vodi. Voda pokriva površinu Zemlje 2/3, i uzima zapreminu od oko 1,6 milijardi km kubika. Kopnene vode čine samo 0,5 % vodenih prostora na Zemlji i raspoređene su kao površinska i podzemna voda.

Tema Svetskog dana voda 2021. je: VREDNOST VODE. Vrednost vode je mnogo veća od njene cene izražene u novcu, koristimo je u našim domaćinstvima, pijemo i spremamo hranu, ima kulturu, zdravlje, energiju, ekonomsku vrednost, voda je stanište ogromnog broja živog sveta. Bez sveobuhvatnog razumevanja prave, višemenzionalne vrednosti vode, nećemo moći da zaštitimo ovaj kritički resurs za sve.

Srbija i AP Vojvodina su bogate vodom, ovde hvataju velike evropske reke: Dunav, Sava, Tisa, Morava, Tamiš… U Vojvodini postoje značajne bar-močvarne rezerve prirode prepoznate i zaštićene po Međunarodnoj Ramsarskoj konvenciji. U Vojvodini se nalazi osam od 11 ovih srpskih rezervi, a to su: SERP ′′ Ludaško jezero “, SERP ′′ Carska bara “, SERP ′′ Privezak bara “, SERP ′′ Gornje Podunavlje “, SERP ′′ Koviljsko Petrovaradina dupe “, SRP “, Zasavica “, SRP “, Slano Kopovo ′′ i “. Labudov prozor “. Ove rezerve su od neprocenjivog značaja kao staništa retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, ali i kao rezervoari vode i retenzija vode kao poplavni talasi …

Nažalost, vodostaji u Srbiji su veoma ugroženi, manje od 16 odsto kanalizacionih voda se godišnje očisti prema novijim istraživanjima u Srbiji. Zabeleženo je da od 168 gradova i opština samo četrdeset ima pogon za prečišćavanje vode, od kojih je većina zastarela ili van funkcije (Nacionalni savez za lokalni ekonomski razvoj – NALED).

Područje kvaliteta vode se često naziva jednim od najzahtevnijih u procesu pristupanja EU, posebno s obzirom na potrebne resurse i kapacitete. Nadamo se da će Srbija ispuniti zadatke iz 27. poglavlja u vezi zaštite životne sredine, ne samo za pristup Evropskoj uniji, već i za bolji kvalitet vode u Srbiji i zdravlje celog stanovništva.

O.Fojkar – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
PIO fond ispostava Opovo: Šalter PIO fonda radi u petak

Šalter PIO fonda radi u petak

OPOVO, 22. mart 2021 – Šalter PIO fonda ispostave Opovo radiće u petak 26. marta.
Opštinska uprava: Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo

Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo

Opovo, 22. mart 2021
Obaveštavamo zainteresovane građane da je raspisan oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo.
Po preporuci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine postupak nadmetanja zbog situacije sa Koronavirusom sprovodiće se putem web aplikacije koja se nalazi na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Uputstvo za registraciju i ceo proces nadmetanja za korisnike možete pogledati OVDE

Video uputstvo možete pogledati OVDE

Kompletan oglas možete preuzeti OVDE

Rok za prijavu na web aplikaciju za zainteresovane je 23. mart 2021. godine do 15 časova
Srpska liga Vojvodina 23. kolo: Borac silovito prema vrhu tabele

Borac silovito prema vrhu tabele

SAKULE, 22. mart 2021 – U Sakulama bez iznenađenja i još jedan trijumf Borca za četvrtu poziciju na tabeli.

BORAC (Sakule) – VOJVODINA 1928 (Perlez) 2:0 (2:0); Sakuljani su utakmicu rešili već u prvom poluvremenu golovima Zulfića i Đorđevića u 29. i 33. minutu. Bolja igra domaćina, veći posed lopte i više stvorenih prilika.

REZULTATI 23. kola: Radnički (Zr) – 1. Maj Ruma 1:1; Feniks 1995 – Bečej 1918 2:2; Mladost – Jedinstvo 4:2; Dinamo 1945 – Kozara 1:2; Sloboda _ OFK Stari Grad 1:1; Sloga – Omladinac 0:2; Hajduk 1912 – Bačka 1901 3:0; Tisa – Radnički 1912 0:3; Borac – Vojvodina 1928 2:0; Dunav – OFK Vršac 1:0.

TABELA: 1. Mladost (57); 2. Radnički 1912 (45); 3. OFK Vršac (42); 4. BORAC (40); 5. Omladinac (36); 6. 1. Maj Ruma (36); 7. Dinamo 1945 (36); 8. Tisa (35); 9. Radnički (Zr) (35); 10. Bečej 1918 (34); 11. OFK Stari Grad (33); 12. Hajduk 1912 (32); 13. Feniks 1995 (32); 14. Jedinstvo (29); 15. Sloga (27); 16. Kozara (25); 17. Bačka 1901 (22); 18. Sloboda (15); 19. Dunav (15); 20. Vojvodina 1928 (12).
Mere Vlade Srbije: Ugostiteljski objekti i dalje zatvoreni, dozvoljen rad uslužnim delatnostima, pojačana inspekcija

Ugostiteljski objekti i dalje zatvoreni, dozvoljen rad uslužnim delatnostima, pojačana inspekcija

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od danas, 22. marta od 6 časova ujutru.
Zbog opasnosti širenja zarazne bolesti Covid-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Vlada Srbije napominje da će od  ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.  Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.