Dom zdravlja Opovo: UTVRĐEN PROTOKOL VAKCINACIJE

UTVRĐEN PROTOKOL VAKCINACIJE

Opovo, 19. januar 2021;

Predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Anka Simin Damjanov posetili su Dom zdravlja Opovo gde ih je direktorka zdravstvene ustanove dr Sofija Popović sa svojim saradnicima upoznala sa protokolom vakcinacije stanovništva koja se uskoro planira na teritoriji Opštine Opovo.

Broj i vrsta vakcina koje će biti distribuirane Domu zdravlja Opovo zavisiće od broja prijavljenih i sprovodiće se sukcesivno u zavisnosti od prioriteta i distribucije. Pre primanja vakcine vršiće se zdravstveni pregled, a nakon vakcinisanja i određeno zadržavanje kako bi se pratio pacijent.

S druge strane, lokalna samouprava će organizovati kol centar čiji će zadatak biti da informiše stanovništvo, daje smernice u vezi prijavljivanja i po potrebi zajedno sa domom zdravlja organizuje prevoz do punkta za vakcinisanje.

Zbog skladištenja i čuvanja vakcina u strogo određenim uslovima vakcinacija će se vršiti isključivo u Domu zdravlja Opovo.

Građani se za vakcinaciju mogu prijaviti na portalu eUprave (direktan link imate i na portalu Glas Opova) ili preko kol centra pozivom na broj 0800 222 334.
Srbija: VUČIĆ I BRNABIĆ NAJAVILI MASOVNU VAKCINACIJU

VUČIĆ I BRNABIĆ NAJAVILI MASOVNU VAKCINACIJU

Izvor: B92
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predsedavaju sednicom državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju.

Predsednik Srbije zahvalio se svim zdravstvenim radnicima koji su se borili protiv koronavirusa.

On je istakao da je država bila primorana da mladima uskrati određene stvari kako bi se sačuvali životi starijih sugrađana.

“Srbija je donirala dva miliona evra za vakcine. Čini mi se da smo ne malim delom učestvovali u podršci pravljenju leka za izlazak iz krize. Prvi smo iz regiona uplatili novac za Kovaks program, specijalizovan program u okviru EU, preko kojeg bi trebalo od Unije da dobijemo značajne količine vakcina, koje još nismo dobili“, kazao je.

Vučić je izrazio uverenje da će na sastanku u četvrtak u Briselu razumeti potrebu i nas na Zapadnom Balkanu, kao i da ćemo ubrzo moći da računamo i na te vakcine.

Rekao je da bi danas ili sutra trebalo da dobijemo 250. 000 Sputnjik V vakcine, od kojih su 200. 000 prve doze, a 50. 000 druge doze, jer je jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza.

On je rekao da će Srbija verovatno potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i Astrazenekom i da oko 800.000 te vakcine dobijemo preko Varšave.

“Danas počinje masovno vakcinisanje sa kineskom vakcinom i koliko sam video, ona je pokazala najmanje neželjenih indikacija u svetu”.

Predsednik Srbije apelovao je da se što pre vakcinišu policijaci, prosvetni radnici, novinari, radnici javnih preduzeća.

Vučić je rekao da će se i on vakcinisati kineskom vakcinom, najverovatnije za vikend.

“Zamolio bih institut Torlak da kada dobijemo vakcine one ne stoje u frižideru, da ne moramo da pitamo zašto ruska vakcina nije podeljena, a onda dobijemo odgovor da jeste, ali zahvaljujući sistemu videimo da je podeljeno 388 vakcina. Nemojte da brinite da li ćemo ostati bez vakcine, to je naš posao“, objasnio je on.

Kako je rekao, nakon vakcinisanja u jednom staračkom domu u Šapcu, vakcina je uspela kod najvećeg dela korisnika da razvije antitela što je sprečilo smrt 40-50 ljudi. Vučić je rekao da će za masovnu vakcinaciju biti potrebno mnogo lekara i medicinskog osoblja.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je cilj informacionog sistema koji je napravljen da se vakciniše što više građana i da se to pravilno evidentira i da se zemlja što pre izbori sa epidemijom.

“Izazov u celom svetu je kako da se vakcine administriraju, odnosno unesu u sistem. Do sada je sve rađeno na papiru. Taj sistem nije moguće pratiti. Ovaj novi sistem omogućava da možemo da pratimo vakcinu od kada dođe u Srbiju, pa u jedan od dva magacina do kada vakcina bočicu po bočicu stigne u dom zdravlja i kada se vakciniše građanin”, navela je premijerka Srbije.

Kako navodi, ovaj sistem dalje će omogućiti razvoj e-zdravstva.

Brnabićeva je apelovala na građane da se prijave za vakcinaciju. Ona je rekla da se danas otvara punkt za vakcinaciju na beogradskom Sajmu.

Premijerka je najavili da će Vlada raditi na otvaranju takvih punktova i u drugim opštinama.

Gradonačelnici Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca rekli su da su ova četiri najveća grada spremna za početak vakcinacije.